Beleef een rechtzaak uit 1625 op het Herenhul

Rechtspraak in het Herenhul nagespeeld
Rechtspraak in het Herenhul nagespeeld © Erfgoedplatform Apeldoorn
BEEKBERGEN - Het is zomer! Tijd om erop uit te gaan. De Ridders van Gelre geven je elke woensdag de leukste tips voor een historisch uitje. Ga komend weekend naar een van de belangrijkste plekken van het middeleeuwse Gelderland: de Engelanderholt bij Beekbergen. Op deze schitterende plek, midden in de natuur, kwam de hertog van Gelre met zijn edellieden samen om recht te spreken. Die tijden herleven, want zaterdag en zondag wordt een rechtzaak uit 1625 nagespeeld.
De voorstellingen vinden plaats op zaterdag 27 augustus om 11.00, 13.30 en 16.00 uur en op zondag 28 augustus om 11.00 en 13.30 uur. Bij elke voorstelling kunnen ongeveer 150 personen aanwezig zijn, maar bij veel belangstelling worden er zo nodig extra voorstellingen ingelast. Het is gratis, maar vol is vol en er zijn maar een beperkt aantal zitplaatsen. Het terrein is moeilijk toegankelijk voor rolstoelen en rollators en het is een stukje lopen van de dichtstbijzijnde parkeerplaats. Meer informatie is te vinden op de website van het Erfgoedplatform Apeldoorn.

Rechtspraak op het Herenhul

Vanaf de 13e eeuw is de Hoge Bank van het Veluws landgericht gevestigd op het Herenhul, nu is het een mooie open plek in het bos. De hertog kwam hier samen met zijn edelen om recht te spreken oftewel klaringen te houden. De plek is in heel Gelre bekend, Engelanderholt is eeuwenlang synoniem voor deze rechtspraak en dus niet alleen de naam van het bos, dat tegenwoordig in een gebied van Geldersch Landschap en Kastelen ligt.
Tekening van de rechtbank in het Engelanderholt uit 1563, gemaakt door Johan Houten
Tekening van de rechtbank in het Engelanderholt uit 1563, gemaakt door Johan Houten © Gelders Archief 0012 Gelderse Rekenkamer 592

De Klaarbank

Voor een zitting van het gerecht aan het eind van de 16e eeuw wordt een klaarbank gebouwd. Dat was een geheel van enorme houten banken, een paar verdiepingen hoog, met op de hoogste plek de zetel van de hertog. Er is een oude tekening van bewaard gebleven. Het moet indruk hebben gemaakt op degenen die hier voor de hertog of zijn plaatsvervanger terecht moesten staan.