Uittips van de Ridders: Hekserij in 's-Heerenberg en middeleeuws Tolkamer

Kasteel Huis Bergh
Kasteel Huis Bergh © Kasteel Huis Bergh
'S-HEERENBERG - Het is zomer! Tijd om erop uit te gaan. De Ridders van Gelre geven je elke woensdag de leukste tips voor een historisch uitje. Komend weekend staat 's-Heerenberg in het teken van hekserij tijdens het Mechteld ten Hamweekend. Maar je kan je op zaterdagmiddag ook onderdompelen in middeleeuwse sferen in Tolkamer.
Op zaterdag 20 en zondag 21 augustus staat 's-Heerenberg in het teken van hekserij tijdens het Mechteld ten Hamweekend. Op beide dagen is er een verschillend programma, dus hou de website van de organisatie goed in de gaten!

Heeft Mechteld echt bestaan?

Begin zeventiende eeuw werd de 's Heerenbergse weduwe Mechteld ten Ham in de gevangenis van Huis Bergh gevangen gehouden. Ze werd beschuldigd van hekserij, vanwege haar uitspraken over de toekomst en de gezondheid van mensen in haar omgeving. Sommige 's Heerenbergers geloofden dat ze het 'boze oog' bezat. Vertrouwend op een goede afloop verzocht Mecheld om een rechtszaak, om te bewijzen dat ze géén heks was. Maar ze weigerde om op de heksenwaag te gaan. Toen Mechteld bleef drijven bij een waterproef in Azewijn werd ze opgesloten en door een beul gemarteld. Hierdoor brak de weduwe en bekende ze alle beschuldigingen. Op 25 juli 1605 belandde de ‘heks’ op de brandstapel.

Tolkamer in de middeleeuwen

Maar dat is niet het enige: op nog geen twintig minuten rijden van 's-Heerenberg ligt Tolkamer dat dit jaar 800 jaar bestaat. En dat wordt zaterdag 20 augustus groots gevierd met een historische optocht. Vanaf 13.30 uur waan je je in Tolkamer in de middeleeuwen. Meer informatie vind je hier.