GLD doc - ALS alles anders wordt

GLD doc - ALS alles anders wordt
GLD doc - ALS alles anders wordt
Op dinsdag 21 juni is het Wereld ALS-dag. Omroep Gelderland vraagt op deze dag extra aandacht voor deze dodelijke ziekte met de documentaire ALS alles anders wordt van documentairemaker Olaf Koelewijn.
ALS alles anders wordt vertelt het verhaal van Geert (44) uit Nijkerk. Hij kreeg drie jaar geleden de diagnose ALS. Geert is getrouwd met Barbara. Samen hebben ze drie kinderen: Kars , Naomi en Emma. Het gezin had een normaal leven, totdat Geert in 2018 zijn diagnose krijgt te horen.
In de documentaire zien we hoe Geerts klachten klein begonnen. In eerste instantie besteedt hij er dan ook weinig aandacht aan. Na verschillende tests en onderzoek in het Meander Ziekenhuis in Amersfoort volgt de diagnose ALS. Geert vertelt hoe zijn wereld instortte en hoe hij en zijn gezin met de diagnose zijn omgegaan. In een aantal gevallen gaat ALS gepaard met dementie, bij Geert is dat gelukkig niet het geval. Ook verloopt de ziekte bij hem traag. Zijn levensverwachting is vijf tot acht jaar en hij spreekt nog goed, alleen zijn armen kan hij nog amper bewegen.
Olaf Koelewijn volgde Geert en zijn gezin op de voet. Geert: “We filmen tot het laatste moment. We stellen ons als gezin kwetsbaar op. ALS alles anders wordt is 'pittig en zwaar', maar er zit ook humor in. Zoals de scène dat ik op de wc zit, en ik Barbara nodig heb om mijn broek op te hijsen. Maar Barbara is in de tuin met de grasmaaier. Moet ik dan naar buiten in mijn onderbroek?”
"Olaf stelt eerlijke vragen”, vertelt Geert. “Het is niet alleen een portret van iemand die ALS heeft, het is ook een verhaal over verbondenheid. De verbondenheid binnen ons gezin.”

Wat is ALS?

ALS is de afkorting van amyotrofische laterale sclerose, een dodelijke spierzenuwziekte. Bij patiënten vallen een voor een de spieren uit. Na de eerste symptomen leven patiënten gemiddeld drie tot vijf jaar, meldt Stichting ALS. We zenden de documentaire uit in samenwerking met Stichting ALS.
ALS alles anders wordt is op dinsdag 21 juni om 17.20 uur te zien op TV Gelderland (daarna ieder uur herhaald). Aflevering gemist? Terugkijken kan op Uitzending Gemist of bekijk de video hieronder.
GLD doc - ALS alles anders wordt