GLD doc - Project Kwast, van zolderkamer naar eregalerij

GLD doc - Project Kwast, van zolderkamer naar eregalerij
GLD doc - Project Kwast, van zolderkamer naar eregalerij
In Project Kwast volgen we autodidactisch kunstenaar Nard Kwast, die op dat moment bezig is met een replica van Rembrandts Vaandeldrager. De documentaire vertelt het bijzondere verhaal van de kunstenaar Nard Kwast, van zolderkamer tot eregalerij en van ambtenaar tot fulltime kunstschilder.
Het verhaal van Nard kent twee gedeelten. Allereerst de geschiedenis van Nard, die als jonge jongen van school komt met een LTS-diploma autotechniek en zich in 25 jaar tijd, tegen de klippen op, geheel zelfstandig ontwikkelt als kunstenaar.
Eind 2018 wordt Nard door de NTR, uit vijftig kandidaten, gekozen tot één van de vijf hoofdrolspelers in het tv-programma ‘ Project Rembrandt’, waarin hij de finale haalt en tweede wordt. Zijn schildertechniek wordt niet alleen door de jury opgemerkt. Hij krijgt sindsdien een aantal aanvragen van Rembrandt-liefhebbers, die graag een mooie en natuurgetrouwe Rembrandt reproductie van Nard aan de muur van hun huis willen.
Nard begint te geloven in zijn droom een leven als kunstenaar te kunnen leiden. Een aantal jaren geleden heeft hij van zijn spaargeld een klein stukje grond in de Belgische Ardennen gekocht. Samen met zijn vader heeft hij daar eigenhandig een kleine woning annex atelier gebouwd.
Nu leidt Nard een enigszins onzeker kunstenaarsbestaan, waarbij hij met workshops voor schilderleerlingen nog enige extra inkomsten genereert. In 2021 wordt Nard wederom door de tv benaderd. Dit keer door de AVROTROS, dat hem uitnodigt mee te werken aan het programma ‘Het geheim van de meester’. Het geeft hem het zetje om groter te denken.
In het tweede deel van de documentaire volgen we Nard in het traject dat hij nu bewandelt om zijn grote droom waar te maken: Project Kwast. Nard wordt inmiddels beschouwd als een meester op het gebied van Rembrandt-reproducties. Hij heeft het plan opgevat om een reproductie te maken van 'De Vaandeldrager'. Het origineel is in 2021 aangekocht door het Rijksmuseum voor een astronomische bedrag. Nard gaat de uitdaging aan een nauwelijks van het echt te onderscheiden reproductie te maken; een Masterreplica.
Project Kwast, van zolderkamer naar eregalerij is op dinsdag 14 juni om 17.20 uur te zien op TV Gelderland (daarna ieder uur herhaald). Aflevering gemist? Terugkijken kan op Uitzending Gemist of bekijk de video hieronder.
GLD doc - Project Kwast, van zolderkamer naar eregalerij