Stap in de tijdmachine en ga naar het jaar 1400 in Maasbommel

Maasbommel 1400
Maasbommel 1400 © Organisatie Maasbommel 1400
MAASBOMMEL - In de zomer geven de Ridders van Gelre je elke week een tip voor een leuk historisch uitje. Deze week: in Maasbommel -de kleinste Hanzestad van Nederland- kan je dit weekend beleven hoe het er in 1400 was.
Hoe zou het geweest zijn? In de nagebouwde middeleeuwse stad en haven wordt het leven van een Hanzestad rond 1400 nagebootst. Er valt veel te beleven: Havenarbeiders laden en lossen schepen met behulp van een kraan met tredmolen en in de stad zijn bakker, slager, koperslager en mandenvlechter al vroeg in de weer. De marktvrouwen letten goed op dat er geen fruit of groenten gepikt word. Kooplieden wegen hun vracht bij de waag aan de stadspoort onder toeziend oog van de poortwachters met hun hellebaard en speer. Jan met zijn bokkenkar vervoert de vracht vervolgens naar de haven. De marskramer sjouwt met zijn mand vol koopwaar door de stad. Ook zijn er diverse muziekgroepen.
Intocht Hertog van Gelre
Intocht Hertog van Gelre © Organisatie Maasbommel 1400

Intocht Hertog en Hertogin van Gelre met de Kamper Kogge

Op zaterdagochtend is rond 10:30 de intocht van de Kamper Kogge met aan boord “de Hertog en hertogin van Gelre”. Het schip wordt begeleid door een grote zeilende vloot platbodems. Eenmaal in de haven afgemeerd wordt de hertog en zijn gevolg verwelkomd door de burgemeester en schepenen. Natuurlijk kunt u het Koggeschip zelf bezoeken. Aan boord zijn gratis rondleidingen met uitleg over de Hanzesteden.
Kamper Kogge
Kamper Kogge © Omroep Gelderland

Toernooiveld

Op gezette tijden wordt op het toernooiveld een spektakelstuk opgevoerd. Ridders beoefenen de kunst van het zwaardvechten maar de kinderen kunnen zich uitleven met ridderspelen en proberen zelf de ridders te verslaan! Ook kunnen kinderen leren boogschieten.

Toegankelijkheid

Het veer Megen Appeltern brengt de bezoekers met de auto op de juiste route. Als u de dijk blijft volgen komt u uit bij het parkeerterrein aan de Kreijendijk. Hier kunt u bewaakt gratis parkeren. De loop afstand naar het evenement is ongeveer 50 meter. Fietsers en voetgangers kunnen in Maasbommel over varen. U komt dan direct op het evenemententerrein uit waar u uw fiets kunt stallen .
Heel Maasbommel terug naar 1400 duurt zaterdag en zondag van 10:00 tot 17:00. Toegang en parkeren zijn gratis.