Winnaars Gelderland Film Pitch klaar om hun films te realiseren

Winnaars Gelderland Film Pitch 4.
Winnaars Gelderland Film Pitch 4. © Yori Craenmehr.
Op 19 mei zijn de winnaars van de Gelderland Film Pitch bekendgemaakt tijdens de vierde editie in FOCUS Filmtheater Arnhem. Acht projecten werden aan de vakjury gepitcht. De winnaars zijn Demian van der Wekken, Eva Krol en Juliette van Ardenne. Zij gaan komend jaar aan de slag met het realiseren van hun veelbelovende filmplannen.
Dit jaar vindt de vierde editie van de Gelderland Film Pitch plaats, een ontwikkel- en productietraject voor korte films. Met de Gelderland Film Pitch stimuleert platform Go Short het regionale filmklimaat en worden filmmakers ondersteund bij het realiseren van hun films.
De jury bestond uit Kirsten Ruber (directrice Go Short), Ralph Tip (Omroep Gelderland) en Sebastian Mulder (filmmaker, maakte onder andere NAYA). De jury koos de projecten De Aardappeleters door Demian van der Wekken, Zorgeloos van Eva Krol en Stuwing door Juliette van Ardenne als winnaars.

De Aardappeleters van Demian van der Wekken, fictie

Een van de winnaars is De Aardappeleters, een absurdistisch zwart/witsprookje over twee straatarme aardappelboeren in 1800. Demian van der Wekken wordt vooral gewaardeerd door de jury vanwege de duidelijke visie die hij wil laten zien. Wat deze film volgens de jury uniek en aantrekkelijk maakt, is naast de vorm ook de Nedersaksische dialoog die de hoofdpersonen zullen voeren.

Zorgeloos van Eva Krol, documentaire

Zorgeloos is de documentaire waarmee Eva Krol de jury heeft overtuigd met duidelijke en krachtige urgentie. De komende tijd zal zij haar hoofdpersoon Daniëlle volgen, die een psychosociale hond krijgt. Samen met de hond zal Daniëlle in de documentaire haar angststoornis proberen te overwinnen. De jury ziet in dit plan veel potentie, vooral omdat het onderwerp geestelijke gezondheid actueel en urgent is.

Stuwing van Juliette van Ardenne, fictie

Stuwing is een rauwe psychologische thriller met horror-elementen, waarin Juliette van Ardenne haar regisseursdebuut maakt. Deze film vertelt het verhaal van een jonge moeder die verloren raakt in een vreemde, donkere wereld waarin ze de waan niet meer van de werkelijkheid kan onderscheiden. De jury was vooral geraakt omdat uit haar pitch duidelijk naar voren kwam dat ze dit verhaal vanuit haar eigen ervaringen heeft geschreven, en was onder de indruk van haar bevlogenheid.

Meer over de Gelderland Film Pitch

De winnende projecten ontvangen een startbudget van € 5.000 van Go Short. Dit wordt door Omroep Gelderland aangevuld tot € 7.500. Daarnaast volgen de winnaars een workshop crowdfunden door Voordekunst. Met deze workshop worden ze klaargestoomd voor hun crowdfunding later dit jaar om tot het benodigde bedrag voor hun films te komen.
Go Short is hét platform voor korte film en talent in Nederland. Sinds 2019 vindt het jaarlijkse internationale filmfestival ook in Arnhem plaats en wordt de Gelderland Film Pitch georganiseerd. Meer informatie over de organisatie Go Short en het festival vind je onder GLD doc.
De Gelderland Film Pitch wordt georganiseerd met steun van Prins Bernhard Cultuurfonds Gelderland, Provincie Gelderland, Gemeente Arnhem en Omroep Gelderland.