GLD doc - Toeschouwers

GLD doc - Toeschouwers
GLD doc - Toeschouwers
In de documentaire Toeschouwers volgt regisseur Elize Kuiper kleine levens in de grote flats van Immerloo in Arnhem-Zuid. De bewoners leven boven, onder en naast elkaar, maar kennen elkaar eigenlijk nauwelijks. Ze zijn druk met hun eigen, kleine wereldjes, die zich afspelen in en rondom de flat. En ze zijn maar wat bewust van hun stempel als ‘achterstandswijk’.
Maar die titel krijgt de wijk niet zomaar. “We zien hier de ene springer na de ander”, vertelt de fietsenmaker van de flat onderuitgezakt vanuit zijn garage. Er vliegen geregeld auto’s in brand, kentekenplaten worden omgewisseld en er gaan geruchten dat er sprake is van drugsverkeer. “En dan was het vroeger nog veel erger.”
Al valt dat alles in het niet, tijdens de oudejaarsnacht van 2019. Doordat twee tienerjongens stunten met vuurwerk, ontstaat er brand in de flat. Een jong gezin komt vast te zitten in de lift, waarna vader en zoon komen te overlijden. Het is een traumatisch drama en de flatbewoners zien het gebeuren vanaf de galerij. Niemand mag de flat uit. Als ratten in de val. De tragedie laat bij veel bewoners haar sporen achter. Ze zijn bang, verdrietig en machteloos.
Iedereen verwerkt het op zijn of haar eigen manier. Sommigen keren in zichzelf, anderen zoeken juist afleiding. Het is in ieder geval een gebeurtenis die iedereen in de flat met elkaar deelt. Heeft het ze dan toch wat dichter tot elkaar gebracht? En hoe eng was het eigenlijk, op die bewuste avond?
Een documentaire over hoe groot nieuws ingrijpt in het leven van alledag en hoe je vervolgens de draad weer oppakt. Over rouw, saamhorigheid, troost en afschuw.
Toeschouwers is op dinsdag 31 mei om 17.20 uur te zien op TV Gelderland (daarna ieder uur herhaald). Aflevering gemist? Terugkijken kan op Uitzending Gemist of bekijk de video hieronder.
GLD doc - Toeschouwers