Dorpshuis van het Jaar is terug!

Dorpshuis van het Jaar is terug!
Dorpshuis van het Jaar is terug!
Voor de vijfde keer wordt hét Dorpshuis van het Jaar gezocht. Voor de verkiezing wordt gezocht naar hét dorpshuis dat in een bijzonder gebouw zit, vroeger een andere functie had voor het dorp of de buurt en dat nu een tweede leven gekregen heeft. Een plek voor en door inwoners. Net als in voorgaande jaren zullen in 2022 zes dorpshuizen strijden om deze prestigieuze titel. Aanmelden kan via www.dorpshuisvanhetjaar.nl. De wedstrijd mag dan Dorpshuis van het Jaar heten, maar alle ontmoetingsplekken in Gelderland – zowel in stad als in dorp – kunnen zich aanmelden.
Angelique Krüger doet voor Omroep Gelderland wederom verslag van de wedstrijd en gaat langs bij de zes finalisten. Tijdens acht afleveringen, die in het najaar van 2022 worden uitgezonden, gaan de genomineerden de strijd met elkaar aan. De zes finalisten krijgen allemaal 750 euro. Het winnende dorpshuis krijgt daarbovenop nog 2.500 euro én de titel Dorpshuis van het jaar 2022. De uitzendingen worden dit jaar uitgezonden vanaf donderdag 27 oktober, 8 weken lang met een grande finale op donderdag 15 december.

Aanmeldingen open

Maar voor het zover is kunnen alle dorpshuizen in Gelderland zich aanmelden voor de verkiezing. Een deskundige jury zal de aanmeldingen behandelen en zes finalisten kiezen. Vanaf 19 april is het mogelijk om jouw dorpshuis aan te melden voor de verkiezing. Aanmelden is mogelijk tot 30 mei. Aanmelden gaat gemakkelijk via dorpshuisvanhetjaar.nl.

Thema’s

Ook dit jaar zijn er weer thema’s waarop de finalisten beoordeeld worden. Zo staat het thema ‘herbestemming’ centraal in 2022. Daarnaast wordt er door de vakjury gekeken naar veerkracht, toekomstbestendigheid en duurzaamheid.
Ook wordt in 2022 de toegankelijkheid zowel fysiek als sociaal van een dorpshuis meegenomen in de beoordeling. Hoe toegankelijk is jullie dorpshuis voor mensen met een beperking? Bij een beperking kan het gaan om een fysieke, mentale, intellectuele of zintuigelijke beperking. Jan Troost zal als expert een bezoek brengen aan alle zes finalisten.
De verkiezing Dorpshuis van het Jaar 2022 wordt mogelijk gemaakt door Omroep Gelderland, De Leefbaarheidsalliantie Gelderland en de provincie Gelderland.