GLD doc - 'We willen jullie alleen maar helpen' Betuwnaren halen Oekraïners uit de oorlog

Aan de Poolse grens wachten Oekraïense vluchtelingen op vervoer naar andere landen.
Aan de Poolse grens wachten Oekraïense vluchtelingen op vervoer naar andere landen.
In de documentaire 'We willen jullie alleen maar helpen' Betuwnaren halen Oekraïners uit de oorlog, zien we hoe Margriet Verbeek en haar dochter Mathilde met een bus vol spullen naar de Oekraïense grens vertrekken om daar hulp te bieden en Oekraïners mee terug te nemen naar Nederland.
Niets doen was geen optie, stond direct vast voor Margriet en Mathilde toen zij in februari de beelden zagen van Oekraïners die vanwege de oorlog hun land ontvluchten. “Natuurlijk, ik moet een touringcar organiseren”, vertelt Margriet in de documentaire.
We zien hoe Margriet in korte tijd mensen in en rondom Beesd vindt die als gastgezin Oekraïners bij hen thuis willen ontvangen en hoe er massaal spullen worden ingezameld. Niet alleen in Beesd, waar het voorportaal van de plaatselijke kerk bijna helemaal vol lag met kleding, speelgoed, luiers, maandverband en eten, maar ook in Nijmegen, waar Mathilde en haar vriend Stefan net zoveel spullen inzamelden.
Op zondag 13 maart vertrok de bus vanuit Beesd voor een lange reis naar de Poolse grensplaats Przemyśl. Met als doel het afleveren van de spullen en het mee terugnemen van 85 Oekraïners.
De documentaire toont het laatste deel van de voorbereiding, de lange vermoeiende busreis en de chaotische taferelen van een vluchtelingencentrum aan de grens met Polen. Maar ook de verhalen van Oekraïners die halsoverkop hun land zijn ontvlucht en vaak niet weten waar ze naartoe moeten.
Op dinsdag 15 maart kwam de bus weer terug in Beesd aan met 65 Oekraïners, voornamelijk vrouwen en kinderen, aan boord. Zij werden warm onthaald door de gastgezinnen uit de Betuwe. In Gelderland hebben ze een veilige plek gevonden.
De documentaire 'We willen jullie alleen maar helpen' Betuwnaren halen Oekraïners uit de oorlog is op 5 april vanaf 17.20 uur te zien op TV Gelderland (daarna ieder uur herhaald). Uitzending gemist? Terugkijken kan via Uitzending Gemist of op YouTube.
GLD doc - 'We willen jullie alleen maar helpen' Betuwnaren halen Oekraïners uit de oorlog