GLD doc - De vergeten slag: Operation Quick Anger

Hans Goedkoop en Walter IJbema
Hans Goedkoop en Walter IJbema
Westervoort had tijdens de Tweede Wereldoorlog een zeer belangrijke rol in de bevrijding van Arnhem en de rest van het nog bezette Nederland. Na de mislukte slag Market Garden was dit de plek waar de bevrijding van West Nederland begon. De Historische Kring Westervoort maakte samen met de Liemerse filmmakers Paul Haans en Sascha Wensveen een documentaire over de slag die op 12 april 1945 wèl lukte.
In de documentaire De vergeten slag: Operation Quick Anger duikt Andere Tijden-presentator Hans Goedkoop samen met de lokale specialist Walter IJbema in de achtergronden van de vergeten bevrijding van Arnhem. Met behulp van oude foto’s, historische filmopnames en animaties vertellen zij het voor de meeste mensen onbekende verhaal. Westervoort werd in korte tijd frontlinie, met o.a. een grote file van vier dagen met ongeveer 20.000 soldaten en ruim 3.000 voertuigen. Er is gefilmd op de plekken waar het allemaal gebeurde, bij Fort Westervoort, de Veerdam in Westervoort en 't Drielse veer.
De documentaire is onderdeel van het project ‘Bakens’, een project van het Cultuur- en Erfgoedpact de Liemers, dat zoveel mogelijk mensen in de Liemers in aanraking wil brengen met het mooie erfgoed, de kunst en cultuur van de regio. Het Cultuur- en Erfgoedpact de Liemers wordt mogelijk gemaakt door bijdragen van de Gemeente Westervoort, Gemeente Duiven, Gemeente Zevenaar en de Provincie Gelderland.
De vergeten slag: Operation Quick Anger is op 29 maart vanaf 17.20 uur te zien op TV Gelderland (daarna ieder uur herhaald). Uitzending gemist? Terugkijken kan via Uitzending Gemist of op YouTube.
GLD doc - De vergeten slag: Operation Quick Anger