GLD doc - Het mysterie van Café L'Amérique: Deel 2

Hans Berkenbosch
Hans Berkenbosch © Matty Maas
In het tweede deel van Het mysterie van Café L'Amérique wordt een nieuwe kant van het verlaten café in de Bloemstraat in Arnhem getoond. Terwijl de buitenwereld bleef draaien, stond de tijd in Café L'Amérique, na het plotselinge overlijden van cafébaas Carl Bonatz, 25 jaar lang stil.
Er werd niets verschoven, geen gordijn geopend of gesloten, zijn laatste glas stond nog op de bar. Alleen dochter Trudi kwam er midden in de nacht om te stofzuigen en eens in de week om een vaas verse bloemen op tafel te zetten. Na haar overlijden werd het café verkocht. In afwachting van de vergunningen die nodig zijn om het pand op te knappen, vroeg tijdelijk eigenaar Bas Jonker rond of iemand interesse had om het café te gebruiken voor een kunstproject. Fotografe Matty Maas reageerde op zijn oproep.
Maandenlang fotografeerde Matty betrokkenen en passanten in het café. Op 13 januari werd deze tijdscapsule helaas ruw verstoord: inbrekers haalden de zaak overhoop, op zoek naar koper en andere kostbare metalen. Een pijnlijk einde aan de stille wacht van het café.
De eerste documentaire leidt tot een stortvloed aan reacties. Van mensen die zich altijd hebben afgevraagd wat er in het café is gebeurd, maar ook reacties van betrokkenen die voorheen onder de radar bleven. Een van die reacties kwam van Hans Berkenbosch: een goede vriend van Carl Bonatz en de laatste barkeeper van het café. Matty spreekt en fotografeert deze mensen, die in het café onthullen wat zij over deze bijzondere plek weten, zich herinneren of wat ze er hebben meegemaakt.
Het vervolg op de eerste documentaire borduurt voort op het unieke verhaal van de familie Bonatz en het café dat sinds het begin van 20e eeuw in hun bezit was. Met nieuwe ontdekkingen over cafébaas Carl, dochter Trudi, en de derde hoofdrolspeler: het café zelf.
Het mysterie van Café L'Amérique: Deel 2 is dinsdag 22 maart om 17.20 uur te zien op TV Gelderland (daarna ieder uur herhaald). Aflevering gemist? Terugkijken kan op Uitzending Gemist of op YouTube. Ook deel 1 is hier terug te kijken.
GLD doc - Het mysterie van Café L'Amérique: Deel 2