GLD doc - Op weg naar FREYHEYT

© Don Voogt.
De rockopera FREYHEYT zou ooit een theatervoorstelling worden, maar werd door corona tweemaal uitgesteld en is uiteindelijk nooit door kunnen gaan. Toen is besloten er een film van te maken. In de documentaire Op weg naar FREYHEYT is te zien hoe deze bijzondere film tot stand kwam.

Op weg naar FREYHEYT

De documentaire Op weg naar FREYHEYT gaat over de 4,5 jaar vanaf het eerste idee tot aan de uiteindelijke realisatie van de rockopera. Het team moest zich keer op keer aanpassen aan de veranderende situatie. Ten slotte is in tien dagen tijd een avondvullende film opgenomen. Het is mooi om te zien hoe professionals en semi-professionals de film hebben gemaakt. Dit zegt veel over het belang van investeren in talent, zoals dat in de afgelopen decennia in onze regio is gebeurd.

De film

Op 21 en 22 maart is FREYHEYT, de film van de rockopera, te zien in de grote zaal van Schouwburg Amphion in Doetinchem. De film vertelt het waargebeurde verhaal van Achterhoekse jongeren in het verzet, maar dan geplaatst in het nú. Wat begon als onschuldig kwajongenswerk, ontwikkelde zich al snel in een zaak van leven of dood. De Nazi’s zaten de jongeren op de hielen, maar ook van binnenuit dreigde gevaar. Dan gaat het mis: geallieerde vliegtuigen bombarderen de binnenstad van Doetinchem.

De cast

Na de film is in de foyers een tentoonstelling met foto’s, kleding en attributen van toen te bekijken. Ook is de cast, de crew en het creatieve team van de film aanwezig en klaar voor een praatje. De cast bestaat onder meer uit Tineke Beekman, Tim Huntink, Sam Kolenbrander en Cem Tunç. Het publiek ontvangt daarnaast een mooi fact-check-book waarin fictie aan feiten wordt gekoppeld. Met bijzondere verhalen met foto's die met de nieuwste technieken zijn ingekleurd. Hoe zat het nou ècht in die bezettingstijd?
Op freyheyt.nl vind je meer informatie over de film en de vertoning in Schouwburg Amphion.
Op weg naar FREYHEYT is op 15 maart vanaf 17.20 uur te zien op TV Gelderland (daarna ieder uur herhaald). Uitzending gemist? Terugkijken kan via Uitzending Gemist.
GLD doc - Op weg naar FREYHEYT