GLD doc - De Burlenburgh, ik was vrij

De Burlenburgh, ik was vrij
De Burlenburgh, ik was vrij
In de bossen van Wageningen-Hoog staat jachtslot De Burlenburgh. Bewoners van het markante pand zijn eigenaar Robert Best en tien studenten. Een echt corpshuis is het, allen zijn lid van Ceres, Robert is zelfs erelid. In de documentaire De Burlenburgh, ik was vrij volgen we het dagelijks leven van de huisbaas en zijn huurders op de voet.
De in Cambridge gepromoveerde, in rijstteelt gespecialiseerde huisbaas en de jongens voeren samen een hecht huishouden met veel tradities. Van het -verplichte- gezamenlijk koffiedrinken iedere ochtend tot de jaarlijks terugkerende tuindag. Van de rijsttafel waar niet alleen ouders van de studenten maar ook oud-kampgenoten van Robert uitgenodigd worden, tot het driejaarlijkse Gala.
Met de jaren -de eerste lichting studenten stamt uit 1953- wordt Robert ouder en brozer. De relatie huurder-huisbaas maakt sluipenderwijs plaats voor mantelzorg. Wat doet dit met de jongens, en wat doet het met hun trotse huisbaas?
In De Burlenburgh, ik was vrij volgen we het dagelijks leven van huisbaas en zijn huurders op de voet. Een soort gluren bij de buren, waarbij confronterende vragen gesteld worden: Hoe doe je dat, ouder worden? En wat betekent het om oud en afhankelijk te worden? Hoe match je dat met je gevoel van autonomie en trots?
‘Hoever kan, wil of moet ik gaan bij het verzorgen? Moet ik het bed verschonen en de billen vegen - van mijn hulpbehoevende huisbaas?’
Goede vragen, die de bewoners van de Burlenburgh op een ontroerende en inspirerende manier proberen te beantwoorden. Vrijheid is een sleutelwoord. Betrokkenheid ook, al gaat dat niet zonder slag of stoot.
Gelukkig worden de tien studenten met raad en daad bijgestaan door een legertje aan oud-huisgenoten die verrassend loyaal zijn aan elkaar én aan hun oude huisbaas. Maar, in de finale zijn de tien jongsten en die ene oudste op elkaar aangewezen.
De Burlenburgh, ik was vrij is op dinsdag 8 maart om 17.20 uur te zien op TV Gelderland (daarna ieder uur herhaald). Heb je de uitzending gemist? Terugkijken kan via Uitzending Gemist of op YouTube. Of bekijk de video hieronder.
De documentaire is een 30-minuten versie uit de film van Britt van Mechelen en Job van Dijk.
GLD doc - De Burlenburgh, ik was vrij