Wandelend langs de grenzen van Nederland, Klaas loopt het Reckense Markepad

Klaas loopt langs de Piepermolen
Klaas loopt langs de Piepermolen © Omroep Gelderland
REKKEN - Langs de grenzen van ons land, struinend over boerenerven en vlak langs de meanderende beekjes loopt het Reckense Markepad. Presentator Klaas Drupsteen loopt vandaag dit 16 kilometer lange Klompenpad in zijn serie: Klaas op klompen.
De start van dit pad bevindt zich op een van de typische hoogtepunt van dit klompenpad, de oude grensovergang Oldenkotte met grenscafé Rotering. Het café, met daarnaast gelegen winkeltje, is al drie generaties in handen van de familie Rotering. Jozef Rotering ontvang nog iedere zondagochtend na de kerkdienst de Duitse bezoekers. De oudere dames doen hun boodschapjes in zijn winkeltje als de mannen hun koffie nuttigen.
Grenswinkel Rotering, Oldenkotte
Grenswinkel Rotering, Oldenkotte © Rotering
Als Klaas het winkeltje heeft bezocht kan de wandeling echt beginnen. Het eerste deel loopt langs de boerenerven richting de oude Rekkense inrichtingen. Onderweg passeer je langs de Loovelderweg een plek waar vroeger klei gewonnen werd. In de verte zijn de oude gebouwen van, onder andere, de voormalige TBS kliniek te zien.
Gedurende de verschillende ijstijden werden pakketten zeeklei afgezet van soms wel honderd meter dik. De klei komt hier aan de oppervlakte. Rekkenaren hebben deze in het verleden gewonnen en bakten er dakpannen van in verschillende steenovens in de directe omgeving. De kleigaten langs de weg zijn van jongere leeftijd en rond de jaren ’70 ontstaan door kleiwinning voor de dakpannenfabriek in Rijssen. Hierdoor is hier een fraai natuurgebied ontstaan, rijk aan watervogels en vissen.
Langs het oude terrein van de Rekkense inrichtingen staan nog enkele gebouwen zoals het er vroeger uit zag. Henny van Doorn heeft 55 jaar gewerkt op "de kolonie" zoals het in Rekken en omgeving wordt genoemd. Ook woonde hij op het terrein, waar hij tot op de dag van vandaag nog steeds met zijn vrouw woont. Henny is jarenlang groepsleider geweest bij een inrichting waar kinderen woonde die moeilijk handelbaar waren. De straffen waren jaren geleden heel anders, vertelt Henny: "Als er eentje fout was dan was iedereen fout. Als één iemand een rot opmerking maakte dan moest de hele groep voor straf naar bed." Gelukkig voor Henny veranderde de tijd en heeft hij er met veel plezier gewerkt.
De Rekkense inrichtingen
De Rekkense inrichtingen © Archief Rekken
Dominee Dr. W.L. Slot jr. en bankier E. René van Ouwenaller waren de oprichters in 1910 van de Rekkense Inrichtingen. Er was een boerderij met vee, een grote tuinderij, een centrale keuken, een kerk, woningen voor beambten, een ambachtsschool, een nijverheidsschool, een begraafplaats en een zwembad. In de volksmond al gauw ‘De Kolonie’ genoemd.
Het klompenpad vervolgt zich langs een klein natuurterrein langs de Middelhuisgoot waar onder andere de heikikker leeft. Even verderop is het dorp Rekken in zicht. Waarbij je onder andere de oude boerderij de Weâver passeert en de piepermolen.
Boer Herman Bennink bracht de mais naar Nederland
Boer Herman Bennink bracht de mais naar Nederland © Omroep Gelderland
Herman Bennink werd geboren op boerderij de Weâver in 1896. In 1918 vertrok hij naar Amerika. Op het schip ontmoette hij zijn latere vrouw Emmy met wie hij een boerenbedrijf had in de VS. In 1936 keerden ze terug naar Rekken en gingen wonen en boeren op de Weâver. Herman had verschillende zaden van maïs meegenomen en begon met het selecteren van een variëteit geschikt voor de Achterhoekse omstandigheden. Om het veredelings- en vermeerderingsproces te versnellen ging hij in de herfst met de in de zomer gekweekte korrels naar Zuid-Afrika voor een extra groeiseizoen. In 1952, op de terugweg van Zuid-Afrika, kwam hij om het leven door een vliegtuigongeluk. Een aantal grote zaadfirma’s zette zijn pionierswerk voort. Maïs is een nu niet meer weg te denken akkerbouwgewas.
Het pad vervolgt zich langs het oude winkeltje Kerkemeijer aan de andere kant van rivier de Berkel. Anja verkoopt hier streekproducten en de inrichting ziet eruit zoals in grootmoederstijd. Klaas stopt hier voor een lekkernij. Vanaf dit punt kan je kiezen om het pad te verlengen. Uiteraard kiest Klaas ervoor om al het moois van dit pad te zien en loopt verder richting natuurpark de Breken.
Klaas loopt het Reckens  Markepad
Klaas loopt het Reckens Markepad © Omroep Gelderland
De Breken is een klein natuurgebied van Staatsbosbeheer. Het ven met hoogveen grenst aan natte heide en vochtige, bloemrijke graslanden. In dit oude heidelandschap komen een aantal zeldzame planten- en diersoorten voor zoals klokjesgentiaan, eenarig wollegras, rijsbes, blauwe knoop en de levendbarende hagedis. Bijzonder hier is ook het paraboolduin, een zandrug in de vorm van een halvemaan. Het is ontstaan door de wind tijdens de laatste ijstijd, begroeid geraakt en nu alleen nog herkenbaar als glooiing in het landschap. Nu is het een beschermd aardkundig monument.
Wanneer de heidevelden voorbij trekken en de reeën je springend tegemoet komen, is er nog een mogelijkheid om even bij te komen bij minicamping 't Veld. Onderweg heb je kans om naast de reeen ook nog uilen te spotten.
Kat-oelen en reeën De omgeving van Rekken telt wel veertig paar steenuilen of ‘kat-oelen’ zoals hij in de Achterhoek ook genoemd wordt. Hun roep lijkt op een krolse kater, vandaar de naam. In het kleinschalig landschap van bosjes, houtwallen en graslanden jaagt de steenuil op muizen en grote insecten. Overdag zit hij verscholen onder het dak van een schuur of in het zonnetje om zich lekker op te warmen.

Inmiddels heeft Klaas het spannendste gedeelte van de route bereikt, het trekpontje. Misschien wel het meest idyllisch gelegen pontje van Nederland maar om naar de overkant te komen heb je aardig wat kracht nodig. Maar als je je laatste krachten aan het einde van dit klompenpad nog kan inzetten is het een prachtige ervaring.
Kijk hier naar de hele aflevering van Klaas op Klompen.
Reckense Markepad
Kaart klompenpad
Kaart klompenpad © Stichting Landschapsbeheer Gelderland