Klaas ontdekt het Speuldepad

ERMELO - Langs kletterende beekjes, over prachtige landgoederen en langs idyllische boerderijtjes loopt het Speuldepad. Presentator Klaas Drupsteen wandelt vandaag het 16 kilometer lange pad rondom de buurtschappen Speuld en Leuvenum op de Veluwe. De komende zes weken wandelt hij iedere donderdag een van de mooiste klompenpaden in onze provincie.
De start is op landgoed Staverden, waar Klaas wordt ontvangen door boswachter Roy Mes. Dit landgoed heeft prachtige plekjes, maar het wemelt hier ook van de griezelige verhalen. Roy Mes: "Achter de kasteeltuinen, daar zou ze moeten zitten, Eleonora. Overdag ligt het plekje er rustiek bij maar als je 's nachts na twaalven hier komt, dan heb je kans dat je het niet meer kan navertellen." Het eilandje wat midden in de Staverdense beek ligt draagt de naam Eleonora's pol. Eleonora stierf in 1353 aan liefdesverdriet nadat de man waar zij mee moest trouwen, haar geliefde vermoorde. "De beek is om het graf gemaakt om de geest op het eilandje te houden." En omdat Klaas Eleonora graag te vriend houdt, begint hij snel met zijn wandeltocht.
Landgoed Staverden
Landgoed Staverden © Omroep Gelderland
Staverden is het allerkleinste stadje van Nederland met zo'n 30 inwoners. Het middelpunt is het prachtige kasteel te midden van een gracht. Rondom lopen er witte pauwen en kan je ronddwalen in de Engelse tuinen.
Het bospad vanaf Staverden slingert langs de Staverdense beek richting Landgoed Leuvenum. Na een aantal kilometer wordt het eerste rustpunt bereikt. Bij de familie Panhuis kan je zelf een kopje koffie zetten en uitrusten in de omgebouwde koeienstal die sfeervol is aangekleed. Boer Barend verwelkomt je met open armen als je een kijkje wilt nemen in de koeienstal.
Klaas ontdekt de kalfjes bij boerderij Panhuis
Na de koffie vervolgt Klaas zijn tocht richting Landgoed Leuvenum. Dit soort landgoederen zijn normaliter niet toegankelijk voor wandelaars, maar dat maakt juist dit soort klompenpaden zo uniek. De landgoed eigenaren stellen hun grond beschikbaar voor de wandelaars. Een aantal kilometer later is het tijd voor een hapje eten en daarvoor kan je al eeuwenlang terecht bij De Zwarte Boer.
De Zwarte Boer Anno 1908
De Zwarte Boer Anno 1908 © De Zwarte Boer
Toen de struikrovers nog actief waren bestond deze uitspanning al. Gelegen op een belangrijk kruispunt van de oude hessenwegen tussen Harderwijk en Deventer. De boerderij ontving al vanaf 1600 gasten toen de postkoetsen hier een tussenstop maakte. "De omgeving en de binnenkant van de boerderij zien eruit als een klein openluchtmuseumpje" vertelt uitbater Kees. De gelagkamer is sinds 2007 weer helemaal teruggebracht in ouderwetse stijl en is een schatkamer aan historie met oude elementen.
Klompenpad Speuldepad
Klompenpad Speuldepad © Omroep Gelderland
Wanneer de buik weer gevuld is, vervolgt Klaas zijn tocht richting de Tonnenberg waar hij de coördinator van dit pad ontmoet. Aart is geboren en getogen in Speuld en weet dus alles van de omgeving. Eens per maand loopt hij het pad om te kijken of alles er nog netjes bij ligt. Al vanaf kinds af aan komt Aart spelen op de Tonnenberg. Tot vorig jaar liep hij hier vaak met zijn vrouw, maar sinds zij is overleden maakt Aart alleen de wandelingen.
De Tonnenberg
De Tonnenberg © Omroep Gelderland
Op de Tonnenberg werden rond 1947 zand en grind gewonnen wat gebruikt werd voor de bouw van woningen en voor verharding en het onderhoud van de vele zand en grindwegen op de Veluwe. Het grind werd gemengd met leem om een stevig wegdek te maken. het mengsel werd op hoopjes langs de weg gegooid. De wegwerker ging op de fiets de wegen langs en maakte hiermee de gaten in het wegdek dicht. Het zand en grind werden met de schop afgegraven en in kipkarren gegooid. Deze karren werden over rails met handdracht voortbewogen.
Samen met Aart loopt Klaas richting de dansende bomen van het Speulderbos. Dit bos is een van de oudste loofbossen van Nederland. Als Aart door het bos loopt ervaart hij rust. "Ik ga gewoon hier zitten en om mij heen kijken en dan besef ik, wat is de natuur toch mooi."
Tussen de dansende bomen
De kromme in wonderlijke bochten gegroeide beuken en eiken bepalen de sfeer in het Speulderbos. Het bos staat bekend als het bos met de dansende bomen. Aangezien de bomen, met een beetje fantasie, lijken te dansen. In de middeleeuwen waren malebossen gemeenschappelijk bezit van de boeren uit de omgeving. Er waren speciale boswetten waarin stond hoeveel er gekapt mocht worden en hoeveel varkens men er naar eikels en beukennootjes mocht laten zoeken. Vooral voor de scheepsbouw werden de rechte bomen gekapt. De in allerlei bochten gegroeide bomen bleven over. Met als gevolg een bos met een heel bijzondere sfeer.
Na de dansende bomen vertrekt Klaas alleen verder richting de heide. Onderweg passeert hij de grafheuvels en zijn de vergezichten prachtig.
Speuldepad
Speuldepad © Omroep Gelderland
De grafheuvels zijn in 1952 door archeologen onderzocht. In een van deze heuvels is een lijksilhouet aangetroffen dat de toepasselijk naam Jantje van Speulde heeft gekregen. Jantje leefde tussen 1500 en 2000 voor Chr. Archeologen hebben dat vast kunnen stellen op basis van materiaal dat in de nabijheid van Jantje is gevonden. Bij het lijksilhouet van Jantje zijn ook enkele botfragmenten gevonden. Het lijksilhouet is nu te bewonderen in museum het Pakhuis in Ermelo.
Wanneer de zon gaat zakken is landgoed Staverden weer in zicht.
Wilt u nou ook het Speuldepad lopen? Via Stichting Landschapsbeheer Gelderland vindt u alle informatie over de klompenpaden
Klaas Drupsteen loopt zes verschillende klompenpaden, vandaag wandelt hij het Speuldepad
Route kaart van het Speuldepad
Route kaart van het Speuldepad © Stichting Landschapsbeheer Gelderland