GLD doc - Alleen niet eenzaam

GLD doc - Alleen niet eenzaam
GLD doc - Alleen niet eenzaam
Achter de korte documentaire Alleen niet eenzaam huist het vermoeden dat eenzaamheid ook een weg kan zijn om tot een niet makkelijk, maar wel verrijkt leven te komen.
Onderzoek van het Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport geeft aan dat ongeveer de helft van de Nederlandse bevolking min en meer last heeft van gevoelens van eenzaamheid. Ongeveer 2.000.000 mensen, jongeren én ouderen zijn heftig eenzaam. Deze eenzaamheid in onze maatschappij speelt een vaak ontwrichtende rol. De effecten hiervan zijn in het persoonlijke en sociaal-maatschappelijke leven soms pijnlijk zichtbaar.
Dan verschijnt het klooster aan de horizon. Een plek waar mensen door de eenzaamheid heen een vervuld leven schijnen te leiden/lijden. Hoe gaat een kloosterling om met het vaak alleen zijn? In een omgeving die voor de gemiddelde mens saai en stil lijkt. We zoeken naar het antwoord bij de Willibrordsabdij in Doetinchem.

Vragende zoektocht

De documentaire is een vragende zoektocht. Hoe in hemelsnaam, in Gods Naam zelfs, lukt het mensen om een leven lang in afzondering door te brengen? Wat is hun geheim? Hun wondermiddel? Of is het een farce en zijn kloosterlingen ook maar gewone mensen, die net zo lijden aan alleen zijn als de rest? Tussen de gebedstijden door reflecteren de abt, broeder Henry Vesseur, en een vrijwilligster, Marianne Heemskerk, op eenzaam en alleen zijn. Het hoofdaccent ligt op de dagelijkse omgang met zichzelf en met God. Hoe houden ze het uit met beiden?

90.000 gebedstijden

De gebedstijden vormen het visuele hart, het raamwerk van de korte documentaire. Elke dag maken de bewoners van de Willibrordsabdij deze gebedstijden mee, jaar in jaar uit, dag in dag uit. Broeder Henry spant misschien wel de kroon met zijn 43 dienstjaren. Dat betekent dat hij zo ongeveer 90.000 gebedstijden heeft meegemaakt. Stap voor stap volgen we de ‘getijden’ met bijbehorende ervaringen en gedachten van de personen in kwestie, die vooral met de eucharistie te maken hebben, het hoogtepunt van elke dag!
Alleen niet eenzaam is op dinsdag 15 februari om 17.20 uur te zien op TV Gelderland (daarna ieder uur herhaald). Heb je de uitzending gemist? Terugkijken kan via Uitzending Gemist of op YouTube.
Of bekijk de video hieronder:
GLD doc - Alleen niet eenzaam