GLD doc - Coke, bommen en bananen

Henri Seepers in Coke, bommen en bananen
Henri Seepers in Coke, bommen en bananen
In de documentaire Coke, bommen en bananen onderzoekt Omroep Gelderland de impact van een ongekende reeks aanslagen in Maasdriel en omstreken.
Voorjaar 2019 vinden medewerkers van het Gelderse fruittransportbedrijf De Groot Fresh Group uit Hedel een partij van 400 kilo cocaïne tussen een partij bananen uit Zuid-Amerika. Die vondst meldt het bedrijf bij de politie. Kort daarop wordt de directie van De Groot geconfronteerd met een afperspoging. Als zij niet met het losgeld over de brug komen, moeten familieleden van De Groot vrezen voor hun leven.

Reeks aanslagen

De politie pakt vijf man op. Deze verdachten worden vastgezet en er start een onderzoek. Tijdens dat onderzoek verstrekt het Openbaar Ministerie per ongeluk een lijst met gegevens van de medewerkers van De Groot. Die lijst belandt in het criminele milieu. Niet veel later begint een reeks aanslagen precies op adressen die op de lijst vermeldt staan. Op die manier hopen criminelen het bedrijf nog eens extra onder druk te zetten, zo blijkt uit nieuwe sms’jes die de directie ontvangt.

Hoofdverdachte

De aanslagen, gepleegd met een handgranaat, vuurwerkbommen en kogels, zorgen voor een periode van ongekende terreur in de regio waar De Groot gevestigd is: Maasdriel, en omliggende gemeenten. In de loop der tijd pakt de politie opnieuw een groot aantal verdachten op, onder wie een man die justitie al vanaf dag één ziet als het brein van deze misdaadoperatie: de 37-jarige Ali G. uit Bussum. Hij moet in de zomer van ’22 voorkomen tijdens de inhoudelijke behandeling van zijn proces. Andere verdachten van de aanslagen staan al in februari voor de rechter.

Impact op inwoners

Omroep Gelderland onderzocht de gevolgen van de terreur. Hoe gaat het met Henri Seepers, die zijn woning verloor nadat een tweetal explosieven het in lichterlaaie zette? Wat is de impact op gewone burgers die in deze streek wonen en te maken kregen met deze misdaadgolf? Hoe denkt burgemeester Henny van Kooten over de plaag die zijn gemeente heeft getroffen?
Regisseur Wouter Crusio en misdaadverslaggever Martijn Haas maakten een indringend portret van een getroffen regio: “Vandaag zijn wij in het nieuws, maar morgen is iedereen ons weer vergeten, en zitten wij met de ellende.”
Coke, bommen en bananen is op dinsdag 8 februari om 17.20 uur te zien op TV Gelderland (daarna ieder uur herhaald). Heb je de uitzending gemist? Terugkijken kan via Uitzending Gemist of op YouTube.
Of bekijk de video hieronder:
GLD doc - Coke, bommen en bananen