Heb jij nog kwartjesboeken in huis?

Gelderland helpt - Stichting 't Oude Kinderboek zoekt kwartjesboeken
Gelderland helpt - Stichting 't Oude Kinderboek zoekt kwartjesboeken © Omroep Gelderland
Gelderland helpt - Stichting 't Oude Kinderboek zoekt kwartjesboeken
Wij hebben een magnifieke collectie van 25.000 oude kinder- en jeugdboeken in ons bezit. Bij StOK (Stichting 't Oude Kinderboek) in Lochem kun je grasduinen in 140 jaar boekgeschiedenis. Je vindt hier de bekende jeugdklassiekers die ook de nieuwe generaties nog boeien. Pietje Bell, Kees de Jongen, Huckleberry Finn, Alleen op de wereld. Maar ook net dat ene boek dat niemand kent maar dat speciaal voor jou geschreven leek. Je kunt hier komen lezen en lenen. Vrijwilligers en een online database staan klaar om je te helpen bij het ophalen van je herinneringen. Naast dat nieuwe medewerkers altijd welkom zijn, zijn wij ook altijd met allerlei aanvullingen op onze collectie. Zoals bijvoorbeeld de kwartjesboeken. Deze werden tussen 1932 en 1941 uitgegeven door uitgeverij Helmond.
Het waren goedkope uitgaves die ervoor zorgden dat het lezen van boeken ook voor de arme arbeidersjeugd in Helmond en daarbuiten tot de mogelijkheden ging behoren. In 1941 deden de Duitsers de boeken in de ban. Na de oorlog is nog wel geprobeerd de boel weer in gang te zetten, maar de belangstelling voor de kwartjesboeken was zodanig klein dat dit onderdeel bij drukkerij Helmond werd stop gezet .
Er zijn in totaal 273 titels verschenen: 172 boeken voor jongens (in de zgn. Jeugdbibliotheek) en 101 boeken in de serie Meisjesbibliotheek.
Van de serie Jeugdbibliotheek zouden we graag in het bezit komen van de nummers 2, 3, 7, 22, 23 en 69
Van de serie Meisjesbibliotheek zouden we blij worden van de nummers 14, 37, 68, 71, 81 en 96.
Tot slot zijn we op zoek naar een paar dubbele exemplaren die geheel of gedeeltelijk afspelen in Gelderland

Heb jij nog kwartjesboeken liggen? Reageren kan hieronder!

Gelderland helpt - Stichting 't Oude Kinderboek zoekt kwartjesboeken