GLD doc - Het mysterie van Café L'Amérique

GLD doc - Het mysterie van Café L'Amérique.
GLD doc - Het mysterie van Café L'Amérique. © Matty Maas.
"Niets aanraken!", roept Matty Maas, als ze voor ons uit het café inloopt. "Als je iets aanraakt valt het uit elkaar." In Het mysterie van Café L'Amérique fotografeert Maas mensen in een café waar 25 jaar lang niemand binnen is geweest.
Café L'Amérique, in de Bloemstraat in Arnhem. 25 jaar lang kwam er niemand in dit café. Er werd niets verschoven, geen gordijn geopend of gesloten, geen barkruk afgestoft. De bierviltjes zijn verschoten, een kaars uit een kerststukje is vervormd - als een gesmolten klok van Dali, de verf bladdert af van het plafond. Op sommige plekken bolt de vloer op alsof er een reusachtige mol onder zit: waterschade.
"Kijk, de vliegen die hier in het raamkozijn lagen, zijn gewoon tot stof vergaan." Matty is fotograaf en heeft als enige een sleutel van het pand. Gekregen van de makelaar die het café tijdelijk in bezit heeft. Ze geeft bezoekers een unieke kans; laat je fotograferen in een tijdcapsule.
Matty wordt gefilmd terwijl ze mensen ontvangt die vervolgens op de foto gaan. Gaandeweg wordt duidelijk waarom zij graag op de foto willen. Sommigen van hen hebben geen enkele relatie met het café, voor anderen is het een reis naar het verleden.
Al decennialang hebben buurtbewoners van het Spijkerkwartier in Arnhem het over "dat mysterieuze café". Er brandde nooit licht, het was jaar in jaar uit gesloten. De uitbater, Carl Bonatz, overleed plotseling in 1996. Zijn dochter Trudi liet alles zoals het was, zette alleen iedere week verse bloemen op een tafeltje voor haar vader. Verder kwam er niemand, 25 jaar lang.
Trudi woonde boven het café. Na haar overlijden bleek een verre achterneef het enige overgebleven familielid. Hij is de enige die precies weet wat er gebeurd is.
Het mysterie van Café L'Amérique is in twee delen op dinsdag 31 januari en dinsdag 7 februari om 17.15 uur te zien op TV Gelderland (daarna ieder uur herhaald). Terugkijken kan op Uitzending Gemist.