Balkenbrij

Balkenbrij.
Balkenbrij.
Uit alle afleveringen van Het Lekkerste van Gelderland zijn negen dagwinnaars voortgekomen. Kook je met hen mee? Hier lees je het recept voor balkenbrij.

De ingrediënten:

Water, 2.5 liter
Vleesresten, bijvoorbeeld ribbetjes, vetspek of lever, 600 gram
Rozijnen, 175 gram
Krenten, 175 gram
Rommelkruid, 2,5 eetlepel
Boekweitmeel, 750 gram

Bereiding:

Let op! Voor dit recept heb je een vleesmolen nodig.
Breng in een grote pan het water aan de kook. Doe de vleesresten erbij en kook ze in één uur gaar. Schep vervolgens de vleesresten uit het kookvocht, maal ze fijn in de vleesmolen en doe ze terug in de pan.
Was de rozijnen en de krenten en roer ze samen met het rommelkruid door het kookvocht. Breng het geheel aan de kook en laat alles op een laag vuurtje met de deksel op de pan dertig minuten zachtjes doorkoken. Haal de deksel van de pan en draai het vuur hoog. Voeg de boekweitmeel toe en roer met een houten lepel tot een stevige, dikke massa ontstaat (de lepel moet rechtop in de brij kunnen blijven staan). Laat het geheel viermaal opkomen en neem daarna de pan van het vuur.
Schep het geheel in een met koud water omgespoelde bakvorm of schaal en druk het stevig aan. Laat de balkenbrij stijf worden in de koelkast.
Snijd tot slot de balkenbrij in plakken van 1cm en bak deze in een koekenpan aan beide kanten bruin. Leg de balkenbrij op een snee brood en serveer er eventueel een gebakken appelschijf bij. Smakelijk eten!
De finale van Het Lekkerste van Gelderland is op zondag 26 december vanaf 14.00 uur te zien op TV Gelderland en om 17.20 uur nog eens (daarna ieder uur herhaald). Finale gemist? Terugkijken kan op Uitzending Gemist of YouTube.