Hete Bliksem

Hete Bliksem.
Hete Bliksem.
Uit alle afleveringen van Het Lekkerste van Gelderland zijn negen dagwinnaars voortgekomen. Kook je met hen mee? Hier lees je het recept voor hete bliksem.

De ingrediënten:

Aardappels, 1/3
Zure en zoete appels, 1/3
Uien, 1/3
Bouillonblokjes, 2 stuks
Rode pepers, 3 stuks
Knoflook, teentje
Vega gehaktballetjes
Ketjap
Suiker
Zout
Peper
Bladerdeeg
Olijfolie
Bakblik
Blender/ staafmixer
Kookpan
Bakpan

Bereiding:

Zet de oven aan op 180 graden. Bekleed het bakblik met bladerdeeg en bak dit vast blind voor. Schil en snijd de aardappels, appels en uien in gelijkmatige blokjes. Zet een pan op hoog vuur met 2 bouillonblokjes en zorg voor voldoende water zodat de aardappels, appels en uien helemaal onder water staan. Kook dit 20 minuten.
Terwijl dit kookt kunnen de pepers en knoflook schoongemaakt worden en in stukjes gesneden worden. Voeg de peper, knoflook, ketjap en suiker bij elkaar in een blender. De hoeveelheid ketjap en suiker kan naar eigen smaak toegevoegd worden. Blend dit tot een egaal geheel. Zet de koekenpan op het vuur en voeg wat olijfolie toe aan de pan. Bak het mengsel van rode peper hierin totdat het de donkere kleur krijgt die je kent van sambal. Wanneer dit klaar is haal je ongeveer 3/4 van de sambal uit de pan. Snijd de gehaktballetjes in kleine blokjes en bak deze aan in de pan waarin de sambal gemaakt is.
Na 20 minuten zijn de aardappels, appels en uien klaar om gestampt te worden. Giet het water af en stamp het mengsel tot een mooie stamppot. Voeg nog eventueel zout en peper toe voor extra smaak. Meng met een lepel de gehaktballetjes door de stamppot en vul het bakblik met het voorgebakken bladerdeeg met het stamppot mengsel. Zet het bakblik in de oven en bak in 30 minuten af op 180 graden.
De finale van Het Lekkerste van Gelderland is op zondag 26 december vanaf 14.00 uur te zien op TV Gelderland en om 17.20 uur nog eens (daarna ieder uur herhaald). Finale gemist? Terugkijken kan op Uitzending Gemist of YouTube.