GLD doc - Met Hart en Ziel

GLD doc - Met Hart en Ziel
GLD doc - Met Hart en Ziel
Wat komt erbij kijken voordat Phion, orkest van Gelderland en Overijssel, met zoveel musici op het podium een concert kan geven? Vol passie en toewijding vertellen de musici en medewerkers over hoe hun leven eruitziet en geven ze een kijkje achter de schermen.
Van dagelijks repeteren en in conditie blijven tot de bloedstollende blind auditions wanneer je als musicus toe wilt treden tot het orkest. En hoe is het om elke keer weer een topprestatie te leveren voor een volle concertzaal? En wat als de concertzaal ineens leeg blijft….? De documentaire Met Hart Ziel legt het bloot en brengt de magische wereld van klassieke muziek tot leven.
Phion is een jonge organisatie met oud DNA: 130 jaar Het Gelders Orkest en 86 jaar Orkest van het Oosten. Een orkest met een ongekende historie dat volop in ontwikkeling is. Jacco Post, algemeen directeur, blikt terug op de fusie. Waarom moesten de orkesten fuseren? Maar nog liever kijkt Jacco vooruit.
Chef-dirigent Otto Tausk, wereldwijd bekend, legt uit hoe een symfonisch orkest is opgebouwd en welke opstelling zorgt voor het optimale samenspel. Programmeur en musicus Joost Smeets licht toe hoe elk jaar het muzikale programma wordt samengesteld en laat op overtuigende wijze zien waarom klassieke muziek, muziek van nu is.
Hoe waardevol het Academy-traject is om talentvolle musici aan te trekken heeft contrabassist Jorge Hernandez zelf ervaren. En hij herinnert zich die zenuwslopende blind audition nog maar al te goed. Voorspelen met een zwart doek tussen de musicus en de proefspelcommissie in. Jorge en productieleider Florien Rauws vertellen erover.
Door de documentaire heen speelt Phion, onder leiding van Otto, geliefde symfonische werken van bekende componisten uit de klassieke muziekgeschiedenis. Zo klinken vanuit de concertzaal in Musis in Arnhem onder meer de Notenkraker van Tsjaikovski, Moessorgski’s Schilderijtentoonstellingen, meerdere bekende stukken van Mozart en Brahms, ingetogen werk van Verdi en Prokofjev’s meest populaire stuk Cinderella Suite. Tot slot pakt het orkest groots uit met Die Walküre van Wagner.
Met Hart en Ziel is in twee delen op maandag 3 januari en dinsdag 4 januari om 17.20 uur te zien bij TV Gelderland (daarna ieder uur herhaald). Aflevering gemist? Terugkijken kan op Uitzending Gemist of op YouTube.
De documentaire is geproduceerd door programmamaker Andre van der Zee/Beleef! Media.
Deel 1:
GLD doc - Met Hart en Ziel, deel 1
Deel 2:
GLD doc - Met Hart en Ziel, deel 2