GLD doc - Arnhem For Ever

Wilf Oldham bij de Airborne-wedstrijd van Vitesse in 2018.
© ANP
Wilf Oldham bij de Airborne-wedstrijd van Vitesse in 2018. © ANP
Dit weekend overleed Airborne-veteraan Sir Wilf Oldham op 101-jarige leeftijd. Wilf vocht in september 1944 mee tijdens de Slag om Arnhem. Ter ere van hem zenden we op dinsdag 30 november een herhaling van de documentaire Arnhem For Ever gemaakt in samenwerking met Bridge to Liberation uit.
Arnhem For Ever is geen documentaire over de Slag om Arnhem, maar over het leven na de Slag om Arnhem. Wat maakt dat elk jaar in september veteranen, hun familie en vele Arnhemmers bij elkaar komen om ‘een verloren slag’ te herdenken?
Het leven van de Engelse veteraan Wilf Oldham stond nog steeds in het teken van de tien dagen die hij in 1944 in Arnhem doorbracht. Zijn huis ‘ademde’ Arnhem en ieder jaar leefde hij weer toe naar de herdenking. Peter en Maria ontvingen hem elk jaar liefdevol in Renkum. Voor Maria was Wilf ‘haar tweede vader’.
Wilf was een van de weinige militairen die er na de verloren slag in slaagden de Rijn over te steken richting de Betuwe, naar gebied dat al in geallieerde handen was. De veteraan was een graag geziene gast bij de Airborne-herdenkingen in Ede, Oosterbeek en Arnhem.
Wilf trad op 99-jarige leeftijd toe tot de Orde van het Britse Rijk. Een erkenning voor Britten die een bijzondere prestatie leverden voor het Verenigd Koninkrijk. Hij was de oudste persoon die toetrad tot deze bijzondere orde.
De documentaire Arnhem For Ever is op dinsdag 30 november in twee delen te zien op TV Gelderland. Deel 1 om 17.20 uur en deel 2 om 18.20 uur (daarna ieder uur om en om herhaald). Online (terug)kijken kan ook via Uitzending Gemist of op YouTube.
GLD doc - Arnhem For Ever (deel 1)
GLD doc - Arnhem For Ever (deel 2)