GLD doc - "Ik kan tekenen, dus ben ik gelukkig"

GLD doc - "Ik kan tekenen, dus ben ik gelukkig"
GLD doc - "Ik kan tekenen, dus ben ik gelukkig"
Of je nu een boekhandel binnenstapt in Tokyo of een cadeauwinkel in New York, de kans is groot dat je er prenten tegenkomt die wij kennen uit de Libelle. Kleurrijke tekeningen die je dichtbij de schoonheid van de natuur brengen. Minutieus geschilderd door een vriendelijke, wat kleine mevrouw uit Wekerom: Marjolein Bastin.
Marjolein groeide op in de wereld van haar vader John Henri uit den Bogaard, de schrijver van Swiebertje. Misschien dat ze van hem leerde hoe prettig het is om een wereld te scheppen die vertrouwd, mooi en vriendelijk is. Haar tekentalent bracht haar op de kunstacademie in Arnhem.
Haar eerste contact met de Libelle in 1974 had weinig te maken met natuur. Pas toen de redactie van het weekblad in 1980 vond dat er een natuurrubriek moest komen, werd Marjolein benaderd om wekelijks een natuurtekening te leveren. Voor Marjolein was het aanvankelijk een enorme uitdaging, maar naarmate ze vorderde in haar observaties van de natuur raakte ze min of meer verslaafd aan het tekenen ervan.
Haar werk bleef niet onopgemerkt in het buitenland en in 1992 werd ze benaderd door het grote Amerikaanse bedrijf Hallmark. Haar inkomsten via Hallmark maakte het mogelijk om te leven en te werken op diverse plekken. Ze woonde afwisselend in de Verenigde Staten, op de Kaaimaneilanden, in Zwitserland, op Ameland en in het Gelderse Wekerom, haar thuisbasis.
Dat haar werk gewaardeerd wordt blijkt onder meer uit het feit dat ze in 1989 de publieksprijs won voor beste tekenaar van Nederland. En misschien nog belangrijker: ze kreeg in 2013 in New York de prestigieuze Louie Award voor haar hele oeuvre.
Komt die waardering ook tot uiting in de waarde van haar aquarellen? Dat is niet te zeggen, want geen van haar werken is ooit verkocht. Alle duizenden aquarellen liggen keurig opgeslagen in een kluis, want – zoals Marjolein zegt: “Het zijn bijna mijn kinderen en daar kan ik geen afscheid van nemen...”.
"Ik kan tekenen, dus ben ik gelukkig" is dinsdag 11 januari om 17.20 uur te zien op TV Gelderland (daarna ieder uur herhaald). Aflevering gemist? Terugkijken kan op Uitzending Gemist of op YouTube.
GLD doc - "Ik kan tekenen, dus ben ik gelukkig"