GLD doc - Over mijn lijf; wachten en weigeren in coronatijd

GLD doc - Over mijn lijf; wachten en weigeren in coronatijd
GLD doc - Over mijn lijf; wachten en weigeren in coronatijd
Welke impact heeft de coronacrisis op wachtende patiënten? En welk effect heeft dit op mensen die niet gevaccineerd zijn en daarom vaak de schuld krijgen van de enorme druk op de zorg?
Al twee jaar wacht Jan van Elst op zijn operatie aan zijn vergrote prostaat in het Nijmeegse CWZ ziekenhuis. Twee jaar waarin hij elke dag hannest met katheters om zijn blaas te legen; twee jaar waarin hij steeds blaasontsteking oploopt; moet rennen naar een toilet omdat hij zijn plas niet op kan houden. In september 2019 is besloten dat hij daaraan geopereerd moet worden. Maar ja, de coronadrukte in het ziekenhuis zit hem dwars. Ziekenhuizen stelden niet-urgente operaties uit en hadden de handen vol aan coronapatiënten.
Dit najaar begon het CWZ, net als de andere ziekenhuizen, aan het inhalen van de uitgestelde operaties. Jan is nu aan de beurt. Zijn operatie staat ingepland. Maar ondertussen wordt het weer drukker in de ziekenhuizen en is hij heel bang dat de nieuwe golf aan besmettingen roet in het eten gooit. En hij baalt ervan dat die ziekenhuizen grotendeels vol liggen met mensen die niet gevaccineerd zijn. "En dat neem ik ze kwalijk." Hij maakt zich grote zorgen. Gaat zijn operatie na twee jaar wachten eindelijk door?
Eelco Heinstra en Carola van Gasteren uit Culemborg worstelen ermee dat er steeds naar de ongevaccineerden gewezen wordt als veroorzakers van de drukte in de ziekenhuizen. Zij kozen er bewust voor zich niet te laten vaccineren: ze lopen vrijwel elke dag hard, zijn bewust bezig met gezonde voeding en vertrouwen op hun eigen gezonde immuunsysteem. "Het probleem zit in de zorg, waar we al jaren niet in geïnvesteerd hebben en niet in gezonde mensen die zich niet laten vaccineren", zegt Carola die in het ziekenhuis werkt. Toch ging de spuit er, onder druk van de beperkende coronamaatregelen, uiteindelijk toch in. Want de bewegingsvrijheid van een ongevaccineerde wordt steeds kleiner.
Op de steeds drukker wordende covid-afdeling in Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede maken verpleegkundigen Linda Stremler en Mirjam van de Bovenkamp geen onderscheid. "We werken even hard voor zowel gevaccineerde als ongevaccineerde patiënten.” Die laatste groep is oververtegenwoordigd. "Daar zorgen we natuurlijk net zo goed voor, maar ik had het ze zo gegund om niet zo ziek te worden”, zegt Linda.
In de documentaire Over mijn lijf; wachten en weigeren in coronatijd laat Omroep Gelderland zien welke impact de coronacrisis heeft op wachtende patiënten én op mensen die een vaccin weigeren en nu vaak de schuld krijgen van de enorme druk op de zorg. De documentaire is gemaakt door Annemieke Schakelaar en Freke Remmers van Omroep Gelderland.
Over mijn lijf; wachten en weigeren in coronatijd is dinsdag 23 november om 17.20 uur te zien bij TV Gelderland (daarna ieder uur herhaald). Aflevering gemist? Terugkijken kan op Uitzending Gemist of op YouTube.
GLD doc - Over mijn lijf; wachten en weigeren in coronatijd