Instellingen

Belastinginspecteur blijkt oplichter voor man (80) uit Barneveld

Dit is geen belastinginspecteur.
Dit is geen belastinginspecteur. © politie/Bureau GLD
BARNEVELD - Een inwoner van Barneveld (80) is het slachtoffer van een oplichter. Die doet zich voor als belastinginspecteur. Hij troggelt de Barnevelder heel veel geld af. Geld wordt gepind in Den Haag. Wie is deze oplichter?
De ‘belastinginspecteur’ heeft zijn slachtoffer aan de telefoon wijsgemaakt dat de bejaarde man een jaar lang geen BTW heeft betaald, en wel over 2020. Om een boete te voorkomen moeten tienduizenden euro’s worden overgemaakt.
Vrijwel direct na het gesprek pint deze man geld bij een pinautomaat in Den Haag.
"Vaak zijn kwetsbare ouderen slachtoffer van deze manier van oplichting en criminelen maken vaak duizenden euro’s buit", zegt Jennifer Schoorlemmer van de politie. "Dit keer verzint de oplichter ook nog een smoes dat een deurwaarder langs zal komen om het slachtoffer onder druk te zetten."
De inwoner van Barneveld vraagt zich namelijk aan de telefoon hardop af of hij niet met fraude te maken heeft. Schoorlemmer: "De oplichter aan de telefoon blies meteen hoog van de toren door te zeggen dat hij belastinginspecteur was en of het slachtoffer wel wist met wie hij te maken had. Dit alles heeft ontzettend veel indruk gemaakt op het slachtoffer."
Bekijk de beelden, de tekst gaat eronder verder.
Dit is geen belastinginspecteur
De politie ziet dit soort zaken veel vaker. "Daarom doen we een oproep aan kinderen en kleinkinderen: informeer je ouders of grootouders over deze vorm van oplichting. Of je nu wordt gebeld door ‘een medewerker van de bank’ of een ‘belastinginspecteur’, zij zullen je nooit vragen om een pas af te geven, geld over te maken of om beveiligingscodes af te geven", benadrukt politiewoordvoerder Schoorlemmer.
Weet je wie deze man is die geld pint in Den Haag? Bel dan de gratis tiplijn op 0800-6070 of Meld Misdaad Anoniem als je jouw persoonlijke gegevens voor je wilt houden: 0800-7000. Je kunt ook dit tipformulier op de site van de politie invullen. Vermeld het zaaknummer: 2021167299.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!