GLD doc - Yakubu

GLD doc - Yakubu
GLD doc - Yakubu
Supporters van Ajax en Vitesse zullen Abubakari Yakubu niet herdenken als één van de allergrootste spelers aller tijden, maar toch maakte de Ghanees veel indruk. Zowel op als naast het veld. In 2017 overleed hij op 35-jarige leeftijd in zijn geboorteplaats Tema. Wat is er met hem gebeurd en hoe heeft het zover kunnen komen?
De dood van de oud-voetballer was groot nieuws in binnen- en buitenland. Uiteraard vooral in de voetbalwereld, maar het nieuws haalde bijvoorbeeld ook de televisietafels van De Wereld Draait Door en Voetbal Inside. Ondanks al die aandacht voor zijn overlijden heeft niemand ooit de doodsoorzaak achterhaald.

Familie Kok

Eveline en Adrie Kok zijn Yakubu’s Nederlandse gastouders. Zij hebben hem bijna acht jaar in huis gehad en willen heel graag weten wat er met hem gebeurd is. “Eigenlijk zit je te wachten op de bevestiging van wat er met hem is gebeurd. Van wie dan ook, maar vanuit Ghana en vanuit Ajax bleef het stil. Er moeten mensen zijn die meer weten, maar misschien willen ze het niet naar buiten brengen. Ik hoop dat ze het ons wel willen vertellen, zodat wij het af kunnen sluiten.”

Crowdfunding

Een paar jaar geleden hebben de makers al de eerste interviews afgenomen voor deze film, maar door corona heeft het lange tijd stilgelegen. Inmiddels is er naar het einde van de film toegewerkt en is er ontdekt wat er met hem gebeurd is. De allerlaatste puzzelstukjes van het verhaal lagen in Ghana. Voor de reis naar het West-Afrikaanse land was extra budget nodig. Het was direct een manier om te polsen of meer mensen dit een interessant verhaal vinden. Dat bleek zo te zijn. Binnen een week is het streefbedrag van 3500 euro al opgehaald en dus zijn cameraman Ruben van Herpen en documentairemaker Gerdo Vlastuin op 6 oktober naar Ghana gevlogen. Daar zijn de laatste scènes en interviews gedraaid en daarmee is de film compleet. Maar dat was niet gelukt zonder de hulp van al die donateurs die geholpen hebben.
In de film komen oud-teamgenoten aan het woord, waaronder Theo Janssen, Maxwell Scherrer, Matthew Amoah, Nicky Hofs en Antony Obodai, maar ook oud-trainers, vrienden en natuurlijk zijn familie.
De documentaire Yakubu is dinsdag 26 oktober om 17.20 uur te zien op TV Gelderland (daarna ieder uur herhaald). Aflevering gemist? Terugkijken kan via Uitzending Gemist of YouTube.
GLD doc - Yakubu