GLD doc - Fit to Continue

GLD doc - Fit to Continue
GLD doc - Fit to Continue © Omroep Gelderland
Maar weinigen beseffen dat Ermelo, op de Gelderse Veluwe, in september het decor was van een groots kampioenschap. Honderden ruiters en paarden uit vijfentwintig landen namen elkaar de maat tijdens het WK en EK Endurance. Een paardensport die gaat over vakmanschap van de ruiter, liefde en verbondenheid met het paard, doorzettingsvermogen en een enorme conditie.
De junioren rijden op het Wereldkampioenschap al 120 kilometer op één dag, maar voor de senioren op het Europees Kampioenschap is de afstand zelfs 160 kilometer. Dit lukt niet in je eentje, daarom heeft elke ruiter een team grooms bij zich dat de hele wedstrijd lang paraat staat.
De lange rit bestaat uit meerdere rondes. Op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo wordt een veterinaire post ingericht. Daar worden de paarden na elke ronde afgekoeld, om de hartslag snel naar beneden te krijgen. Daarna checkt een onafhankelijke dierenarts de dieren kritisch op hun conditie. Ook is er ruimte om te rusten en om paard en ruiter voor te bereiden op de volgende kilometerslange ronde.
Voor de ruiters en hun grooms zijn de cooling downs en de keuringen van de dierenarts de meest zenuwslopende momenten van de wedstrijd. Want is de hartslag van het paard te hoog of beweegt het dier niet soepel meer dan volgt direct diskwalificatie. Nadat de wedstrijd is uitgereden volgt er een allerlaatste controle. Ook dan worden nog de nodige paarden afgekeurd. Door deze strenge inspectie haalt maar zo’n vijftig procent van de deelnemers officieel de eindstreep.
In Fit to Continue volgen we vier ruiters die er alles aan doen om zichzelf en hun paarden fit aan de start van het WK en EK te krijgen. Lukt dat en hoe vergaat het ze in de belangrijke wedstrijd?
Fit to Continue is dinsdag 16 november om 17.20 uur te zien bij TV Gelderland (daarna ieder uur herhaald). Aflevering gemist? Terugkijken kan op Uitzending Gemist of op YouTube.
GLD doc - Fit to Continue