GLD doc - La famiglia De Lorenzo, drie generaties ijsmakers

GLD doc - La famiglia De Lorenzo, drie generaties ijsmakers
GLD doc - La famiglia De Lorenzo, drie generaties ijsmakers
La famiglia De Lorenzo, drie generaties ijsmakers is een documentaire over een Italiaans-Nederlandse familie waarvan opa de eerste ijssalon van Nederland opende.
In 1930 opende Guido De Lorenzo de allereerste Italiaanse ijssalon in Nederland aan het Janskerkhof in Utrecht. De salon breidde zich daarna uit naar diverse locaties in de binnenstad. Tegenwoordig staat de derde generatie De Lorenzo aan het roer van verschillende ijszaken, inmiddels ook in Arnhem, want ijssalon Trio wordt geleid door zoon Carlo en kleinzoon Massimo.
In 2011 ging de deur van de befaamde zaak op de Utrechtse Voorstraat dicht. Het logo, in iconische neonverlichting, ging uit… Maar niet voor altijd! Tien jaar na de sluiting kreeg het bijzondere jaren 60-interieur deze zomer een nieuwe plek in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Het museum bouwde graag het interieur opnieuw op, om daarmee het verhaal te vertellen van de immigranten uit Italië, en hoe zij met hun komst de cultuur van de Hollanders veranderden. Wij gingen meer ijs eten en dronken ineens kopjes espresso. De documentaire laat een prachtig tijdsbeeld zien door interviews met alle drie de generaties en aan de hand van oud beeldmateriaal.
De documentaire La famiglia De Lorenzo, drie generaties ijsmakers, is geregisseerd door Monique Lesterhuis en werd geproduceerd door stichting Geschreven op het Scherm. De film is mogelijk gemaakt door financiële steun van de gemeente Utrecht, Prins Bernhard Cultuurfonds, K.F. Heinfonds, Carel Nengermanfonds, Kees Eijrond Fonds, Fentener van Vlissingenfonds, Van Baarenstichting, het Provinciaal Utrechts genootschap, én dankzij ruim 100 donaties via voordekunst.nl.
La famiglia De Lorenzo, drie generaties ijsmakers is dinsdag 9 november om 17.20 uur te zien bij TV Gelderland (daarna ieder uur herhaald). Aflevering gemist? Terugkijken kan op Uitzending Gemist of op YouTube.
GLD doc - La famiglia De Lorenzo, drie generaties ijsmakers