Artikel

Snel geld verdienen met je pinpas? Trap er niet in man!

Een jongen van 16 heeft spijt dat hij met criminelen in zee ging.
Een jongen van 16 heeft spijt dat hij met criminelen in zee ging. © politie/Bureau GLD
ARNHEM - Een jongen van 16 zit in de nesten, omdat hij zich liet gebruiken als geldezel. Hij gaf zijn pinpas en pincode aan criminelen in ruil voor geld. Nu heeft hij spijt.
De jongen stelde in mei van dit jaar zijn bankrekening ter beschikking aan criminelen. Die stortten geld op zijn rekening, geld dat ze buitmaakten door oplichting met WhatsApp.
De jongen doet zijn verhaal. We hebben hem onherkenbaar gemaakt en zijn stem is vervormd. De tekst gaat eronder verder.
Geldezel betuigt spijt
Het klinkt als heel makkelijk geld verdienen. “Maar”, zegt Jop Heinen van de politie, “als iets te mooi klinkt om waar te zijn, dan is dat vaak zo.”

Je wordt beloond met een strafblad

Criminelen ronselen jongeren vaak op sociale media of bij scholen. Heinen: “De beloning die ze beloven komt natuurlijk niet. Bovendien ben je strafbaar als je jouw rekening laat gebruiken voor dit soort praktijken.”
Banken komen er altijd achter, waarschuwt de woordvoerder van de politie. “Ze geven gegevens van geldezels door aan de politie. Dan kom je op de zwarte lijst bij banken, moet je het door de crimineel gestolen geld terugbetalen en krijg je een strafblad.”
Voor de tiener kwamen er extra zure druiven bij: "Ik heb een bijbaantje en het geld dat ik daarmee verdien wordt nu op de rekening van mijn ouders gestopt. Dat wil je niet."
Praat met iemand die je vertrouwt
Heinen raadt jongeren aan met hun ouders of iemand die ze vertrouwen te praten als ze hun bankpas en pincode hebben afgestaan in ruil voor geld. “En ga naar de politie. Dan kijken we samen welke stappen we gaan ondernemen.”
Deze waarschuwing tonen we in combinatie met een zoveelste geval van pinpasfraude.

Wie pint hier?

In Arnhem pinde een man bij de Kronenburgpassage, de beelden zijn van 24 mei, het slachtoffer is ruim duizend euro kwijt.
Wie is deze pinner?
Weet je wie de pinner in het item is? De politie zit voor je klaar op 0800-6070. Je mag ook Meld Misdaad Anoniem bellen, als je niet wilt dat jouw gegevens bekend worden. Bel dan 0800-7000. Het zaaknummer is 2021239190.
Je mag uiteraard ook een tipformulier op de site van de politie invullen. Klik dan hier.