Het Lekkerste van Gelderland - Balkenbrij

Het Lekkerste van Gelderland: Balkenbrij
Het Lekkerste van Gelderland: Balkenbrij
Kook jij mee met Het Lekkerste van Gelderland? Iedere zaterdag strijden drie thuischefs om wie het Gelders streekgerecht van die week het lekkerst maakt. Deze week maken ze balkenbrij.

De ingrediënten:

Water, 2.5 liter
Vleesresten, bijvoorbeeld ribbetjes, vetspek of lever, 600 gram
Rozijnen, 175 gram
Krenten, 175 gram
Rommelkruid, 2,5 eetlepel
Boekweitmeel, 750 gram

Bereiding:

Let op! Voor dit recept heb je een vleesmolen nodig.
Stap 1. Breng in een grote pan het water aan de kook
Stap 2. Doe de vleesresten erbij en kook ze in één uur gaar
Stap 3. Schep de vleesresten uit het kookvocht, maal ze fijn in de vleesmolen en doe ze terug in de pan
Stap 4. Was de rozijnen en de krenten en roer ze samen met het rommelkruid door het kookvocht
Stap 5. Breng het geheel aan de kook en laat alles op een laag vuurtje met de deksel op de pan dertig minuten zachtjes doorkoken
Stap 6. Haal de deksel van de pan en draai het vuur hoog. Voeg de boekweitmeel toe en roer met een houten lepel tot een stevige, dikke massa ontstaat (de lepel moet rechtop in de brij kunnen blijven staan)
Stap 7. Laat het geheel viermaal opkomen en neem daarna de pan van het vuur
Stap 8. Schep het geheel in een met koud water omgespoelde bakvorm of schaal en druk het stevig aan
Stap 9. Laat de balkenbrij stijf worden in de koelkast
Stap 10. Snijd de balkenbrij in plakken van 1cm en bak deze in een koekenpan aan beide kanten bruin
Stap 11. Leg de balkenbrij op een snee brood en serveer er eventueel een gebakken appelschijf bij
Stap 12. Smakelijk eten!