Artikel

Het Lekkerste van Gelderland - Hete Bliksem

Het Lekkerste van Gelderland: Hete Bliksem
Het Lekkerste van Gelderland: Hete Bliksem
Kook jij mee met Het Lekkerste van Gelderland? Iedere zaterdag strijden drie thuischefs om wie het Gelders streekgerecht van die week het lekkerst maakt. Deze week maken ze hete bliksem.

De ingrediënten:

Kruimige aardappels, 1 kilo
Zure appels, 400 gram, bijvoorbeeld Granny Smith of Pink Lady
Zoete appels, 400 gram, bijvoorbeeld Royal Gala of Fuji
Ui, 1 grote of 2 middelgrote
Roomboter
Peper
Zout

Bereiding:

Stap 1. Schil de aardappels en snijd ze in partjes
Stap 2. Verwijder de klokhuizen van de appels, schil ze en snijd ze in blokjes
Stap 3. Pel en snij de ui(en) in partjes
Stap 4. Doe de aardappelpartjes in een ruime pan. Voeg de appel toe en dek af met de ui. Vul de pan met water, zodat alles net onder water staat. Voeg eventueel nog een flinke snuf zout toe
Stap 5. Breng het water aan de kook en laat het 15 minuten zachtjes doorkoken
Stap 6. Prik tegen het einde van de kooktijd in de aardappelpartjes om te kijken of deze gaar zijn. Zo niet, laat ze nog een paar minuten doorkoken
Stap 7. Neem een groot glas kookvocht uit de pan en giet het geheel af
Stap 8. Stamp het geheel met een pureestamper tot moes
Stap 9. Voeg een flinke eetlepel boter toe en stamp het geheel nogmaals goed door. Met een scheutje van het kookvocht maak je de hete bliksem smeuïger
Stap 10. Smakelijk eten!