Instellingen

GLD doc - Een vakantie met Ome Joop

Ome Joop's tour
Ome Joop's tour

In het naoorlogse Arnhem waren ouders druk bezig met de wederopbouw van hun verwoeste stad. De kinderen moesten zich maar zien te vermaken. Joop Legerstee trok zich het lot van de Arnhemse jeugd aan. In 1950 organiseert hij daarom een straatvoetbaltoernooi dat al snel uitgroeit tot een jaarlijkse fietsvakantie: Ome Joop's tour.

De tour is bedoeld voor kinderen van negen tot en met twaalf jaar voor wie op vakantie gaan niet vanzelfsprekend is. Pelda Tamou en Tara Pannekoek zijn negen jaar en gaan dit keer voor het eerst mee met de tour. De ouders van Pelda zijn Syrische vluchtelingen maar zij is zelf in Nederland geboren. Tara woont bij haar opa en oma omdat haar moeder te jong was om voor haar te kunnen zorgen. Ze hebben allebei heel veel zin in Ome Joop's tour.

De feestelijke 70ste editie kon deze zomer met wat aanpassingen i.v.m. corona toch doorgaan. Pelda en Tara maken met zeventig andere kinderen vijf dagtochten per fiets met als uitvalsbasis de Koepelgevangenis in Arnhem. De monumentale gevangenis is niet meer in gebruik, maar heeft een educatieve waarde. “Daar wil je later niet terecht komen”, aldus Marcel Legerstee.

Marcel is de zoon van Ome Joop en treed al sinds de jaren 80 in de voetsporen van zijn vader. Hij en zijn team van vrijwilligers doen er alles aan om de kinderen een onvergetelijke vakantie te bezorgen, maar willen de kinderen ook wat meegeven. Respect voor elkaar is belangrijk en elke vorm van discriminatie wordt niet getolereerd, daarom is er naast sport en spel ook aandacht voor de Oorlogsbegraafplaats in Oosterbeek waar de kinderen twee minuten stil zijn en bloemen neerleggen. De plek maakt een diepe indruk op de kinderen. Net als de rondleiding door de Koepelgevangenis onder leiding van een oud-cipier.

Een vakantie met Ome Joop is te zien op dinsdag 19 oktober om 17.20 uur bij TV Gelderland (daarna ieder uur herhaald). Aflevering gemist? Terugkijken kan op Uitzending Gemist of op YouTube.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!