Instellingen

GLD doc - Nier gevonden

Stanley in ziekenhuisbed
Stanley in ziekenhuisbed © Omroep Gelderland

Nierpatiënt Stanley de Fretes (63) uit Doetinchem, hoopt op een nieuw leven. Een langer leven en een beter leven, met meer energie en zonder dialyse. De alleenstaande vader droomt ervan om leuke dingen te doen met zijn kinderen. Hij deed daarom een oproep bij Omroep Gelderland voor een donornier.

Deze vond hij. Meerdere mensen wilden hun nier doneren, waaronder de inmiddels 50-jarige Jacky Andrews uit Amsterdam. Jacky, een alleenstaande moeder, is zeer sociaal bewogen. Niet alleen in haar werk helpt ze anderen. Ze is ook al jaren op zoek naar iemand die haar nier wil. Want als je er toch twee hebt, waarom zou je er niet iemand anders blij mee maken?

Ze gaan samen, maar apart van elkaar, een traject in. Jacky krijgt allerlei onderzoeken en wordt goedgekeurd. Bij Stanley wordt de zieke nier verwijderd. Helaas is het voor beiden vooral een periode van lang wachten. Door corona komt het transplantatieprogramma stil te liggen. Het geduld van Jacky en Stanley wordt op de proef gesteld. Stanley grijpt zich vast aan het geloof; hij vindt het moeilijk hoop te houden. Dan, anderhalf jaar na zijn oproep, krijgt Stanley zijn nieuwe nier en begint hij voorzichtig aan zijn nieuwe leven.

Maar dan, nog voor Stanley is opgeknapt, slaat het noodlot toe. Een schimmel zorgt ervoor dat zijn nier er snel weer uit moet. De klap komt heel hard aan. Het duurt even voordat Stanley de moed weer terug heeft om door te leven. Zijn lichaam heeft nog veel tijd nodig om te herstellen. En Jacky? Op haar heeft alles ook een grote impact gehad. Ze blijft achter zonder nier, met pijn, vermoeidheidsklachten en financieel leed. Stanley en Jacky vervolgen hun weg, beiden met een litteken en een illusie armer.

Nier gevonden, tussen hoop en wanhoop is het vervolg op de documentaire Nier gezocht, overleven tot een nieuw leven. Je ziet de documentaire dinsdag 12 oktober om 17.20 uur bij TV Gelderland (daarna ieder uur herhaald). Aflevering gemist? Terugkijken kan op Uitzending Gemist of op YouTube.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!