Instellingen

GLD doc - 50 Jaar Boerenbands: Nog Eene Dan

Hein Mighelbrink
Hein Mighelbrink

In de documentaire '50 jaar Boerenbands' kijkt Hein Mighelbrink terug op de boerenbands in de afgelopen 50 jaar. Wat heeft het ons gebracht en hoe ziet de toekomst van boerenmuziek eruit? Willie Oosterhuis zoekt het uit.

Hein Mighelbrink, Voice Senior- finalist, maar vooral de karakteristieke frontman van The Spitfires kijkt terug en beschouwt 50 jaar boerenbands. Als frontman van de oudste band van Nederland, The Spitfires, heeft Hein ze allemaal zien komen en de meeste ook zien gaan. Samen stonden ze op bijna iedere kermis en volksfeest in Noord-Oost-Nederland.

De meest succesvolle en dus bekendste bands zijn Normaal, The Spitfires, Boh Foi Toch, Jovink & De Voederbietels, Mooi Wark en Bökkers. Hein laat ze allemaal live op het podium zien met het nummer dat hun doorbraak werd.

The Spitfires

De bijzondere rol van The Spitfires tijdens deze jaren van ‘boerenmuziek’ wordt ook in beeld gebracht. The Spitfires kondigden in 2020 hun afscheidstoer aan, die begon in het GelreDome. Unieke beelden van dit optreden worden getoond.

Hein stelt zich kwetsbaar op en prominente (ex-)bandleden vertellen eerlijk over wat er gebeurd is. De pijn spat van het scherm, maar de muziek wint het uiteindelijk altijd. De documentaire geeft antwoorden, brengt overeenkomsten en ziet gemene delers.

De toekomst van boerenmuziek

De documentaire is van cultuur historische waarde en een ‘must’ voor jonge plattelanders, want hoe zal het verder gaan?! Hebben boerenbands en de dialectmuziek toekomst? De liefhebber van de ‘boerenmuziek’ zal er in elk geval heel veel plezier aan beleven.

50 jaar boerenbands is dinsdag 28 september om 17.20 uur te zien op TV Gelderland (daarna ieder uur herhaald). Aflevering gemist? Terugkijken kan op Uitzending Gemist of op YouTube.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!