Artikel

Gelredag op 28 augustus op Slot Loevestein

POEDEROIJEN - Slot Loevestein staat centraal tijdens deze laatste Gelredag. De activiteiten vinden plaats tussen 10:00 en 15:00 uur. Reserveer gratis tickets via deze link: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-gelredag-op-loevestein-163831354993

Museumbezoek met de sleutel

Met de persoonlijke sleutel kun je zelfstandig het kasteel verkennen, presentaties starten en verhalen ontsluiten. Professionele gidsen zijn in het kasteel aanwezig om je vragen te beantwoorden; uiteraard op veilige afstand. Waar mogelijk vertellen ze je mooie verhalen. Loevestein is ook een archeologische site. Met de persoonlijke sleutel bezoek je ook de expositie 'Opgegraven'. Hier zijn sporen te vinden van de vroegere bewoners. Zij vertellen verhalen over het leven in de voorbije eeuwen. Meer informatie vind je op de website van Slot Loevestein.
Slot Loevestein
Slot Loevestein © Omroep Gelderland

Expositie 400 jaar Hugo de Groot

Kruip niet alleen in de boekenkist, maar ook in het hoofd van Hugo de Groot. In voormalige staatsgevangenis Loevestein ontdek je hoe de ontsnapping op oneindig veel manieren verbeeld is in film, fotografie en beeldende kunst. Ook kun je zelf een kijkje nemen in een boekenkist. En als muren konden praten? Wat zouden ze dan vertellen over Hugo de Groot en zijn levensloop. Dat ontdek je in de voormalige cel, dé kamer waar Hugo de Groot gevangen zat.

Bestaat er een rechtvaardige oorlog?

Als klapstuk wandel je letterlijk door een universum van gedachten en wordt de koppeling naar de actualiteit gemaakt. Bekijk hoe experts als astronaut André Kuipers, theoloog des vaderlands Almatine Leene en Tessa Beeloo, coördinator humanitair oorlogsrecht Rode Kruis actuele kwesties vanuit Hugo’s gedachtegoed belichten, zoals: Van wie is mars? Bestaat er een rechtvaardige oorlog? Hier ontdek je ook wat discoballen en het gedachtegoed van Hugo met elkaar te maken hebben. Op elk heel uur, ten slotte, wordt het verhaal van de ontsnapping van Hugo verteld. Meer informatie vind je op de website van Slot Loevestein.