Homoseksuele bejaarde gaat terug de kast in

Ap (70) is al 10 jaar gelukkig getrouwd met zijn man
Ap (70) is al 10 jaar gelukkig getrouwd met zijn man © onbekend
NIJMEGEN - Alhoewel de meeste roze ouderen positieve ervaringen hebben met zorgverleners, krijgen ze in het verzorgingshuis ook te maken met onhandige of ongepaste opmerkingen.
Zorgpersoneel en medebewoners maken dan bijvoorbeeld grapjes of negeren de geaardheid van een bewoner. Belangenbehartiger Clem Bongers hoort ook verhalen over expres tegen de rollator aan botsen, stiekeme afspraakjes, of een homoseksuele man tegen wie werd gezegd: ‘je hebt je gezin kapot gemaakt doordat je uit de kast kwam!’.
Bekijk de video over homoseksualiteit in verzorgingshuizen. De tekst gaat eronder verder.

‘Homo’s bestaan niet in het verzorgingshuis’

Bongers (81 jaar) zet zich in voor een homovriendelijk klimaat in verzorgingshuizen: "‘dan kwam ik binnen en dan zei de directeur: 'Dat probleem hebben wij niet, wij hebben er geen!’"
Roos Pijpers van de Radboud Universiteit Nijmegen heeft onderzoek gedaan naar ervaringen van LHBT ouderen van 65 jaar en ouder. De meeste roze ouderen wonen in steden of op het verstedelijkt platteland en zijn nauwelijks zichtbaar. Naarmate zelfstandig wonende roze ouderen kwetsbaarder worden nemen zij meer afstand van de LHBTI-gemeenschap.

40 procent roze ouderen heeft nare ervaring

Een van de conclusies van het onderzoek is dat 40 procent van de zelfstandig wonende roze ouderen weleens een vervelende ervaring heeft gehad met buren of wijkgenoten.
In Nijmegen brengt de lokale afdeling van COC deze ouderen samen. Er is een herensalon, een damessalon, een seniorengroep naast de voorlichtingstak en activiteiten als Roze Woensdag tijdens de Vierdaagse.
Presentator Jochem van Gelder gaat in gesprek met deze ‘regenboogouderen’ en hoort onder andere het bijzondere verhaal van Ap Willemsen (70) die tijdens zijn huwelijk pas ontdekte dat hij op mannen viel. Zijn vrouw had daar in eerste instantie behoorlijk moeite mee.
Bekijk hieronder de hele uitzending Van Gelders Grijs met Jochem van Gelder.
Van Gelders Grijs - COC Nijmegen
Wat houdt de ouderen van Gelderland bezig en hoe ervaren zij dingen? Dat zie je bij Van Gelders Grijs. Jochem van Gelder gaat elke week op bezoek bij ouderen. Het programma is elke zaterdag om 17.20 uur te zien op TV Gelderland (elk uur herhaald).