GLD doc - Het Dorp: van isolatie naar integratie

Bewoner van Het Dorp in Arnhem
Bewoner van Het Dorp in Arnhem
In de jaren 60 van de vorige eeuw was Het Dorp wereldnieuws. Mies Bouwman haalde  in de eerste live radio en tv-marathon ooit 22 miljoen gulden op, waarmee Het Dorp werd gebouwd: een unieke plek waar mensen met een beperking zo zelfstandig mogelijk bij elkaar konden wonen. Anno 2020 is Het Dorp nog steeds een bijzonder stukje Arnhem, maar wel een plek die toe was aan grootschalige vernieuwing.
In de documentaire Het Dorp: van isolatie naar integratie zien we hoe de huidige bewoners Josje en Adrie, Jeroen en Matthijs die vernieuwing meemaken. Dat je als oud-bewoner van Het Dorp ook succesvol kunt integreren in het ‘gewone’ leven, bewijst Tim. Wat het verhaal van de bewoners ook is, allemaal hopen ze dat het nieuwe Dorp straks een plek wordt waar mensen met én zonder beperking elkaar zullen vinden.

Het Dorp

In 1970 werd Het Dorp officieel geopend. Het was de eerste woongemeenschap ter wereld voor mensen met een beperking en dat was een enorme stap in de emancipatie van de mensen met een handicap. Nu, ruim vijftig jaar na de bouw van Het Dorp, is het hoog tijd voor een make-over. De inzet van slimme technologie speelt een steeds belangrijker rol in de zorg voor mensen met beperkingen en in het nieuwe Dorp komen ook woningen voor mensen zonder beperkingen. Zodat mensen met een beperking zo zelfstandig mogelijk kunnen leven op een plek middenin de samenleving.   
De documentaire Het Dorp: van isolatie naar integratie is op 7 juli om 17.20 uur te zien bij Omroep Gelderland (daarna ieder uur herhaald). Documentaire online (terug)kijken? Dat kan via Uitzending Gemist
GLD doc - Het Dorp: van isolatie naar integratie