Stedendriehoek

Kittens gedumpt in bushokjes en vrachtwagens: opvang zoekt dringend hulp

Een vier weken oude kitten krijgt de fles.
Een vier weken oude kitten krijgt de fles. © Omroep Gelderland
APELDOORN - Langs de kant van de weg, in bushokjes of zelfs in een vrachtwagen. Nestjes met babykatten worden rond deze tijd van het jaar veel aangetroffen. Het dierenasiel kan de kittens, die veel zorg nodig hebben niet allemaal zelf opvangen. Daarom zijn ze dringend op zoek naar hulp.
Om de drie uur de fles geven, zorgen voor een warm plekje en tussendoor proberen om de dieren te laten wennen aan mensen. Voor een nestje met kittens zorgen kost veel tijd en energie. Luciënne Brinkman uit Apeldoorn weet er alles van. "Maar het is ook genieten!"
Bekijk hier de kittens van vier weken oud:
Luciënne brengt geen kinderen, maar kittens groot

In een vrachtwagen

Brinkman is één van de gastouders van de kittenopvang in Apeldoorn. Al jaren vangt ze jonge katten op. Momenteel logeren er vier in haar woonkamer. De dieren zijn gevonden in een vrachtwagen. "Waarschijnlijk heeft een moederpoes een veilige plek proberen te zoeken, alleen gingen de deuren dicht en zat moederpoes er niet bij."
Bij een papierfabriek in Loenen vonden medewerkers de dieren. Inmiddels zijn ze bij Brinkman, die al zo'n 15 jaar gastouder is. "Het heeft gewoon iets. Het spreekt mij gewoon echt aan." Ondanks dat de zorg intensief is, is vier kittens voor haar te overzien. "Het is ook wel eens zo druk geweest dat ik er twaalf had, dat is niet ideaal, maar er was verder geen plek."
Brokken, melk en andere spullen voor de zorg van de dieren krijgen gastouders via het asiel. Voordat de katten naar een nieuw baasje gaan worden ze gesteriliseerd of gecastreerd.

Steeds meer wilde katten

Het komt ook voor dat de katten die binnenkomen bij de opvang flink verwilderd zijn. "Dat kost zeeën van tijd, heel veel energie en uithoudingsvermogen", zegt Brinkman. "De eerste dagen willen ze vaak niet eten. Dan gaat alles stap voor stap."
Jaarlijks komen er bij de opvang gemiddeld tweehonderd babykatten binnen. Juist de 'moeilijke' kittens komen steeds vaker voor, zegt Irene Blok, coördinator bij de kittenopvang in Apeldoorn. "En dat is toch iets specifieker, dan heb je mensen nodig die heel veel tijd hebben, en die niet bang zijn. Het vergt ook een bepaalde aanpak, en dat moet je wel liggen."

Gezocht: kittenouders

Als het uiteindelijk goed gaat bij de kittenouders, en de dieren tam en gezond zijn, gaan ze via het asiel naar een permanent baasje. Die nieuwe baasjes zijn wel te vinden, maar gastouders vinden is een groot probleem. "Vooral rond de zomervakantie. Je ziet het dan opstoppen, er gaat weinig weg en er komt veel binnen. Het is echt een puzzel."
In het asiel is er voor de kleintjes geen plek. "Ten eerste vanwege ziekte, kittens zijn vatbaar, met veel katten op elkaar heb je grotere kans op ziekte. Ook is er geen 24-uurs zorg in het asiel, dus die moeten bij mensen wonen en daar ook leren hoe dat gaat."
Er zijn dus dringend kittenouders nodig. "We redden het met hangen en wurgen, maar we hebben echt gastgezinnen nodig. Dus heb je dierenliefde, heb je energie, heb je tijd en ruimte, meld je gewoon!", roept Blok op.
Daarnaast zou het enorm helpen als baasjes zelf ook hun verantwoordelijkheid nemen. “Castreren, steriliseren, alsjeblieft, dat zou mij een hoop werk schelen."
Wil je helpen of zoek je meer informatie? Kijk dan op website van dierenasiel De Kuipershoek.