Arnhem en omstreken

Man valt vrouw lastig op straat: zo reageren omstanders

De acteurs trokken de aandacht in Arnhem.
De acteurs trokken de aandacht in Arnhem. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Wat doe jij als je op straat ziet dat iemand seksueel geïntimideerd wordt? Agenten in burger gingen de straat op in Arnhem en namen de proef op de som.
In Arnhem is driekwart van de vrouwen wel eens seksueel lastig gevallen. Die stad is ook de eerste gemeente in ons land met een verbod op straatintimidatie.
Maar Arnhem doet nog meer. Om het publiek voor te lichten over hoe te handelen wanneer je seksuele intimidatie ziet, gaan agenten in burger in Arnhem de straat op. Ze spelen een vaak voorkomend scenario van straatintimidatie na: een man die een vrouw lastigvalt.
De acteurs trekken de aandacht van omstanders, maar de meesten doen niets:
Zo reageren omstanders op seksuele intimidatie
Een meisje staat van een zitbankje op en zegt tegen de man dat die weg moet gaan. Al snel stellen de acteurs het meisje gerust en leggen uit dat het een nagespeelde situatie is. En dat zij goed handelde.
"Dat luchtte heel erg op, dat ze met mij in gesprek gingen", vertelt het meisje, "want ik vond het heel erg naar om te zien. Toen stond ik op om er wat van te zeggen en dat was best eng. Het is toch een grote kerel die zo'n vrouw lastig valt."

'Mensen durven niet in te grijpen'

Even later spelen de acteurs het scenario vlak voor een terras met mannen. Die kijken wat ze horen en zien duidelijk dat de vrouw lastig wordt gevallen. Toch grijpen ze niet in. "Wij wilden ons er wel mee bemoeien", legt één van de terraszitters uit, "maar misschien is het de echtgenoot van haar. Dan gaat die man ons misschien een grote mond geven en dat gaat problemen geven. Dan komt de politie en krijgen wij weer problemen."
Kim Biemans van Moviera, Stichting Aanpak Huiselijk Geweld en deskundige seksuele intimidatie.
Kim Biemans van Moviera, Stichting Aanpak Huiselijk Geweld en deskundige seksuele intimidatie. © Omroep Gelderland
"Dat is wat wij heel vaak van omstanders horen", zegt Kim Biemans van Moviera, Stichting Aanpak Huiselijk Geweld en deskundige seksuele intimidatie. "Mensen durven niet in te grijpen omdat ze bang zijn zelf geïntimideerd te gaan worden. Dus als je merkt dat er meer omstanders zijn, kan het heel erg behulpzaam zijn om ook anderen daar bij te betrekken."