Arnhem en omstreken

Kan Remkes het oververhitte stikstofdebat vandaag afkoelen?

Sjaak van der Tak (rechts) voert namens de boeren het gesprek met Johan Remkes.
Sjaak van der Tak (rechts) voert namens de boeren het gesprek met Johan Remkes. © ANP
ARNHEM - Na talloze protesten, vlaggen die ondersteboven hangen en brandende hooibalen gaat vandaag bemiddelaar Remkes dan eindelijk om tafel met boerenorganisaties in het oververhitte debat over de stikstofcrisis. Er is een groep die het met bovengemiddelde interesse volgt: de professionele mediators. "Het ging al mis bij het naar voren schuiven van Remkes als bemiddelaar."
Caroline Kloppers is zakelijk mediator uit Arnhem, afgestudeerd jurist én psycholoog. Ze hakt vaker met dit bijltje. Ze werkt als bemiddelaar bij problemen op de werkvloer, tussen bedrijven onderling, in familiebedrijven, maar ook tussen bedrijven en de overheid en in de rechtbank. Daarnaast geeft ze ook les als gastdocent aan de Radboud Universiteit.

Hoe kijken jullie hier als mediators naar? Is dit een testcase?

"De hele mediatorwereld kijkt mee bij dit verhaal. Als mediator is dit een heel interessante zaak natuurlijk. Hier kun je van leren in je opleiding, maar het is ook interessant voor mensen die al in dit vak werken. In dit conflict komt zoveel bij elkaar."

Het debat is enorm verhard, komen ze daar nog wel uit?

"Ik sluit niks uit, maar het begint er natuurlijk mee dat er een mediator moet zitten die het vertrouwen heeft van alle betrokkenen. Daar is het hier meteen al misgegaan. Want Remkes is gewoon naar voren geschoven door een van de partijen. De boeren wilden hem niet. Ik begin als mediator altijd alleen als ik van alle partijen het vertrouwen heb."

Is dit dan al gedoemd te mislukken?

"Nou dat zou ik zo niet zeggen. Er komt een gesprek vandaag. Dat kan ook een kans zijn. Maar dat moet dan vooral een voorgesprek zijn waarin je gaat inventariseren: wat zijn de wensen van beide kanten? Je moet het zien als een voorfase, niet als een gesprek waar je echt al uit moet komen. Niet iedereen zit aan tafel, dat is ook een nadeel. En de partijen komen al met allerlei voorwaarden aan tafel zitten. Dat is ook geen goede uitgangssituatie om eruit te komen."
Mediator Caroline Kloppers.
Mediator Caroline Kloppers. © eigen foto

Wat zou uw tip zijn voor Remkes?

"Luisteren en doorvragen. Het niet gaan hebben over de standpunten, maar over: wat zit eronder? Waar zitten wel gemeenschappelijke behoeften? Het kan alleen slagen als alle partijen daar oprecht nieuwsgierig naar zijn. En misschien moet hij ook kritisch kijken naar of hij wel de juiste persoon is om als mediator op te treden."

Zou hij zich terug moeten trekken?

"Het zou me niet verbazen als hij dat doet. De crux zit 'm toch ook in de keuze van de mediator. Zo'n gesprek heeft alleen zin als beide partijen onvoorwaardelijk met elkaar in gesprek willen gaan met een open houding. Ik spreek zelf alle partijen vooraf apart en als ik niet het vertrouwen heb van alle partijen, ga ik er niet aan beginnen."

Mogen ze u bellen?

"Nou, het is natuurlijk een enorme uitdaging. Ik zou dit in ieder geval niet alleen doen. Dan zou ik het samen met een collega doen. Het is hele ingewikkelde materie met allerlei kaders eromheen die een rol spelen. Als we van alle partijen het vertrouwen krijgen, lijkt het me zeker interessant."
Bekijk hier waarom de boeren zo woedend zijn:
Dit is waarom de boeren zo woedend zijn