Achterhoek / Stedendriehoek

Duizenden pensionado's zetten economie in de Achterhoek onder druk

Een lasser aan het werk.
Een lasser aan het werk. © ANP
DOETINCHEM - De Achterhoekse economie staat onder druk omdat duizenden inwoners de komende jaren stoppen met werken en van hun pensioen gaan genieten. Dat blijkt uit de Achterhoek monitor. Door vergrijzing is het probleem in die regio groter dan elders in Gelderland. De gevolgen voor de Achterhoekse economie zijn fors.
"Het gaat heel goed met de Achterhoekse economie, wat eigenlijk heel bijzonder is in deze coronacrisis", zegt Willem Buunk. Hij is wethouder in de gemeente Bronckhorst en houdt zich namens de Achterhoekse gemeenten bezig met onder meer werkgelegenheid. "Het niveau van de economie is hoger dan ooit en we hebben meer banen dan ooit."

Tekorten personeel lopen op

Maar de groei van de economie staat onder druk. Overal in Nederland zitten bedrijven verlegen om goed personeel en in de Achterhoek gooit vergrijzing nog meer roet in het eten. Veel ouderen stoppen de komende jaren met werken en het aantal jongeren dat in deze regio aan het werk gaat is niet groot genoeg. Dat zorgt voor tekorten.
In het volgende filmpje laten we de cijfers zien:
In deze animatie laten we zien hoeveel Achterhoekse pensionado's de komende jaren stoppen met werken

Bedrijven moeten het anders gaan doen

Volgens Buunk zijn er nu al bedrijven die geen extra werk aannemen, simpelweg omdat ze de mensen niet hebben. "Dat zorgt er uiteindelijk voor dat de bedrijven niet groeien en de Achterhoekse economie dus ook niet." Om de regionale economie draaiende te houden, moet het volgens de wethouder anders: "We moeten dingen anders doen. We moeten de zorg en de bedrijven anders organiseren."
Ik denk dat het zeker een probleem gaat worden, omdat er heel veel kennis verdwijnt
Carolien Nijhuis, Nijhuis Group Winterswijk
De Nijhuis Group in Winterswijk zoekt naar lassers, net als veel andere bedrijven. Toch krijgt het bedrijf de vacatures gevuld door het al anders te doen", zegt Carolien Nijhuis. "Vooral ook omdat we ons niet blind staren op de geijkte profielen waar iemand dan aan moet voldoen. We kijken veel creatiever naar kandidaten en de manier waarop wij het werk kunnen organiseren."

'Huur kennis in op gebied personeelszaken'

Toch redden bedrijven het misschien niet met alleen creatief denken. Volgens Buunk moeten ondernemers kennis op dit vlak gaan inhuren. "Het kenmerkende van de Achterhoek is dat we een hele sterke midden- en kleinbedrijf economie hebben. Dat zijn hele mooie bedrijven met 10, 15 of 25 medewerkers. Maar daar is niemand gespecialiseerd in personeelszaken. Jarenlang ging dat prima, maar dat is nu echt niet meer genoeg. Tegen die bedrijven zou ik ook willen zeggen: zorg ervoor dat je de expertise inhuurt voor personeelszaken."
Er zijn te veel vacatures in de Achterhoek:
Ook Achterhoek overspoeld met vacatures, wat is de oplossing?
Hij wil een proef beginnen waarin bedrijven ontdekken dat het een meerwaarde kan zijn.

Inzetten op innovaties en robotisering

Als bedrijven niets doen, kunnen ze de boot missen. "Er loopt namelijk ook heel veel kennis weg", waarschuwt Nijhuis. "Dus daarom moet je nu al in actie komen. De ouderen moeten de kennis overdragen aan de jongeren."
Ook op het gebied van innovatie en automatisering kan het Achterhoekse bedrijfsleven een slag slaan. "Wij zijn ook steeds meer bezig met automatisering", legt Nijhuis uit. "De volgende stap zou bij ons een lasrobot zijn. Wij hebben machines die we vervangen door apparaten zonder bediening. Misschien moeten we met elkaar nog veel sneller en slimmer zijn in verder automatiseren. Zo kunnen we in de Achterhoek misschien een heel goed voorbeeld worden van hoe het in de toekomst ook zou kunnen in de maakindustrie."