Nieuws

Olympische- en paralympische sporters gehuldigd, 'Als ik eraan terugdenk krijg ik weer kippenvel'

Matthijs Büchli krijgt een koninklijke onderscheiding.
Matthijs Büchli krijgt een koninklijke onderscheiding. Omroep Gelderland. © Omroep Gelderland
APELDOORN - Een feestelijke lunch vandaag in Apeldoorn. Daar werden Olympische- en Paralympische sporters van Tokio ontvangen door het college van burgemeester en wethouders. De meesten kregen een zilveren erepenning, maar voor Matthijs Büchli was er ook een koninklijke onderscheiding.
Voor veel Olympische atleten, vooral baanwielrenners, is Apeldoorn de thuisbasis voor hun sport. De afgelopen maanden waren hectisch. "Er is zoveel op ons afgekomen na de Olympische Spelen. Maar het is nu iets langer geleden en het was gezellig om met de wethouders te lunchen", vertelt Harrie Lavreysen. Hij won in Tokio tweemaal goud en één keer brons.
Voor Larissa Klaassen zijn de Paralympische Spelen pas drie weken achter de rug. Daar won ze samen met Imke Brommer een gouden plak op de tijdrit. "Aan de ene kant gaat het snel voorbij, maar aan de andere kant voelt het ook als gisteren. Als ik eraan terugdenk krijg ik elke keer weer kippenvel."
Bekijk hier hoe de sporters werden gehuldigd en hoe zij terugkijken op de Spelen.
Feestelijke lunch in Apeldoorn voor Olympische en Paralympische sporters

Lintje

Baanwielrenner Matthijs Büchli werd geridderd voor zijn gouden medaille op de teamsprint. Zijn teamgenoten hadden al een lintje gekregen, maar Büchli kon daar niet bij zijn. Hij was namelijk nog in Tokio bij zijn vriendin Laurine van Riessen. Zij reed ook op de baan tijdens de Spelen, maar kwam hard ten val en belandde in het ziekenhuis. Daar lag ze twee weken en Büchli bleef bij haar. "Ik ben blij dat ik hem nu ook heb en ben er trots op." Hij vervolgt: "We hebben iets moois laten zien met de mannen, dus zo'n onderscheiding is heel gaaf."