Achterhoek

Tientallen boompjes gestolen van landgoed (en dat is al de derde keer)

De vrijwilligers balen als een stekker dat er weer boompjes zijn gestolen.
De vrijwilligers balen als een stekker dat er weer boompjes zijn gestolen. © Omroep Gelderland
WEHL - Bij Landgoed het Jagershuis in Wehl zijn de afgelopen tijd ruim veertig jonge beukenbomen gestolen. Volgens wijkagent Mae Scheurink gebeurt dit nu voor het derde jaar op rij. Ze staat voor een raadsel.
De recente diefstal moet 'ergens in de afgelopen maanden' zijn gebeurd, zegt Scheurink "Ze zijn in oktober 2022 geplant en vorige week is de diefstal ontdekt, dus we hebben geen exact tijdstip. De jonge bomen zijn er nu voor het derde jaar op rij uitgehaald. Ze worden in zijn geheel uit de grond gehaald, ik denk met een schop of zo."
De bomen zijn geplant door vrijwilligers van de Stichting Vrienden van het Wehlse Bos en Landschap. Zij doen ook het onderhoud van het landschap. Tonnie Oosterhoff, voorzitter van de vereniging, snapt er net zo weinig van als de wijkagent: "Wisten we maar waarom iemand dit deed. Het kan een particulier zijn die een heg aan het planten is. Of iemand die er een handeltje van maakt. Daar verdien je niet veel mee want de boompjes kosten misschien maximaal 1,50 euro. Maar je weet het niet tegenwoordig."

'Blijf met je poten van andermans spullen af'

Dertig vrijwilligers plegen elke zaterdag onderhoud op het landgoed en hebben vorig jaar duizenden boompjes geplant. Ze balen flink van de diefstallen. "Het is een flinke klus om ze te planten. De dief moet niet alleen moeite doen om er te komen maar helemaal moeite doen om ze mee te krijgen. Blijf toch gewoon met je poten van andermans spullen af."
Kijk naar de video:
Deze bomen werden gestolen
De boompjes zijn middenin het bos gestolen. "Het bos is publiekelijk toegankelijk maar er staan bordjes dat je op de paden moet blijven omdat het midden van het bos een stiltegebied is. Juist daar zijn de boompjes weggenomen."
De vrijwilligers en wijkagent hopen dat iemand iets gezien heeft of meer weet over de vreemde diefstal. Er is voor de derde keer aangifte gedaan.