Rivierengebied

Boomkwekers boeken succes met charmeoffensief onder scholieren

Bomen met kluit worden op een kar geladen
Bomen met kluit worden op een kar geladen © Omroep Gelderland
OPHEUSDEN - Bedrijven moeten steeds creatiever aan de slag om voldoende personeel te vinden. Om openstaande vacatures op te vullen, hebben laanboomkwekers en fruittelers uit het Rivierengebied hun pijlen gericht op de jeugd. De afgelopen weken hielden ze op middelbare scholen een charmeoffensief. En dat heeft zijn vruchten afgeworpen.
Zo kwamen onlangs tientallen enthousiaste scholieren langs voor een rondleiding bij het Laanboomhuis in Opheusden: dé mbo-opleiding voor de laanboomsector.
Een van hen is de 15-jarige Ruth Verwoert uit Ochten. “Ik zit nu op het Van Lodenstein College in Kesteren en heb een bijbaan in de boomkwekerij. Maar ik wil straks verder leren aan het Laanboomhuis.”
Tijdens de rondleiding mag Ruth voor het eerst met een joystick een kraan besturen om vervolgens bomen met kluit op en van een kar te laden.
Ruth verplaatst loodzware bomen met een kraan
Goos Cardol is voorzitter van Tree Center Opheusden. Hij merkt op dat het momenteel aanpoten is voor de laanboomkwekers. “We hebben extra handjes nodig die goed zijn geschoold. We denken dat het een prachtig vak is, alleen het is links en rechts nog wat onbekend. Daarom hebben we 12 à 13 middelbare scholen in het Rivierengebied bezocht om leerlingen bekend te maken met de mogelijkheden en dit carrièreperspectief.”

Statushouders en Oekraïense vluchtelingen

Maar de laanboomkwekers kijken ook naar andere doelgroepen. “Denk aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, mensen die al wat langer werkloos zijn en lastig aan een baan kunnen komen. Maar ook statushouders en Oekraïense vluchtelingen proberen we enthousiast te maken voor ons vak.”
De 17-jarige Johan Vermeer hoeft in ieder geval niet meer te worden overgehaald. Hij is een van de 37 leerlingen van het Laanboomhuis die vier dagen werkt en één dag naar school gaat. “Het is echt een prachtig vak waar je lekker met je handen kan werken. Je bent in de buitenlucht bezig met een product dat je steeds groter en mooier ziet worden. En die bomen worden vervolgens over de hele wereld verkocht. Dat is toch mooi!”

'Gaan met die banaan'

En werken in de regen of kou maakt Johan niets uit. “Je trekt je overall, regenpak en laarzen aan. En je denkt gewoon ‘gaan met die banaan!’”