Nieuws

ROC levert laatste automonteurs af en zet in op 'smart builders'

Autotechniek
Autotechniek © Omroep Gelderland
TIEL - Bij ROC Rivor in Tiel wordt vanaf dit jaar geen motorvoertuigentechniek meer aangeboden. Het ontbreekt volgens het ROC aan middelen en voldoende leerlingen om de praktijklocatie in Tiel open te houden. Op de open dag van de school die donderdag gehouden wordt, is ook goed nieuws te melden: er gaat een nieuwe opleiding Smart Building van start.
Het is rustig in de praktijkschool voor motorvoertuigentechniek van ROC Rivor. De laatste lichting studenten zal de oude garage tussen de autobedrijven op bedrijventerrein Kellen spoedig verlaten, waarna de zaak definitief op slot gaat.
Kijk naar een reportage:
ROC stopt met opleiding autotechniek
"Het is een heel groot verlies voor de regio", zegt directeur Techniek van de school Frans van Woesik. "Studenten die hun opleiding buiten de regio gaan volgen komen vaak ook niet meer terug in die regio. Zo zie je dat voor het regionale bedrijfsleven, dat nog zeker behoefte heeft aan automonteurs, langzaam maar zeker de populatie opdroogt."
Toch was de sluiting onvermijdelijk, denkt de directeur. "Ieder jaar weer krimpt de hoeveelheid studenten als het gaat om techniek", zegt hij. "De autobranche heeft ervoor gekozen om een aantal roc's aan te wijzen als de toplocaties waar geïnvesteerd wordt in nieuwe technieken op het gebied van elektrisch en hybride rijden. In die schaalvergroting kan een klein roc niet mee."

Predicaat 'zeer zwak'

De opleiding kreeg vorig jaar nog een beoordeling 'zeer zwak' van de onderwijsinspectie. Hoofdzakelijk doordat te weinig leerlingen op tijd hun diploma's haalden. "Daar hebben we niet genoeg bovenop gezeten", erkent Van Woesik. "Inmiddels doen we dat wel en is het sterk verbeterd. Die beoordeling heeft niet echt meegespeeld in de sluiting. Het is wel zo dat we voor deze locatie onvoldoende goed gekwalificeerd personeel kunnen aantrekken om een verbeterslag te maken."
ROC Rivor geeft nog motorvoertuigentechniek in samenwerking met Gilde Vakcollege in Gorinchem. "Op die locatie gaan we gewoon door en verwachten we bij de controle volgend jaar alles op orde te hebben", aldus Van Woesik.
De afdeling Techniek heeft het komende schooljaar ook wat te vieren. Met een breed samenwerkingsverband van scholen, bedrijven en verwante organisaties is het gelukt de opleiding Smart Building van de grond te tillen. Deze wordt gegeven in de voormalige school voor installatietechniek aan de Teisterbantlaan in Tiel.

Smart builder coördineert de hele bouw

"Een smart builder is iemand die breed opgeleid is", legt ondernemer en docent Robert Duin uit. "Kennis heeft van bouwkunde, van installatietechniek, van elektrotechniek. Wat ze vooral leren is de combinatie in de gehele bouw coördineren."
Meer een managementfunctie dus, met stevige wortels in de praktijk. Met alle uitdagingen die er op het gebied van bouwen en duurzaamheid zijn, hopen de initiatiefnemers veel jongeren aan te spreken. "Daar heb je juist veel mensen voor nodig", zegt Duin. "Het is gewoon mooi dat je iets maakt waar je niet alleen de eindgebruiker mee helpt, maar eigenlijk ook een beetje de wereld."
Van Woesik is positief over de slagingskansen van de nieuwe opleiding, met name door de brede steun en cofinanciering van het bedrijfsleven. "Het zijn de bedrijven die Rivor gevraagd hebben om samen met hun deze opleiding te ontwikkelen", zegt hij. "Zij pakken die handschoen op. Dat zie ik ook bij de metaal, de bouw, bij de schilders en installatietechniekopleiding. Opleiden doen we samen, zeker in deze regio. Want alles wat hier vertrekt, komt nooit meer terug."