Arnhem en omstreken

Marleen en haar gezin staan op straat na verwoestende brand

De schade is groot bij Marleen en haar gezin.
De schade is groot bij Marleen en haar gezin. © Omroep Gelderland
ARNHEM - De verwoestende brand aan de Arnhemse De Wiltstraat veroorzaakt flinke waterschade in de woning van Marleen en haar gezin. De komende drie maanden kunnen ze niet naar huis en daarom zijn ze op zoek naar een tijdelijk onderkomen.
Zeven woningen zijn na de brand onbewoonbaar verklaard, waaronder die van Marleen van Schie en haar gezin. Als gevolg van de bluswerkzaamheden heeft hun huis een 'zeiknat plafond' en een 'zeiknatte vloer'.

Rookschade in huis

Ook andere buurtbewoners hebben last van de gevolgen van de brand. Op de hoek van de straat, aan de achterzijde van het huis waar de brand ontstond, woont buurtbewoner Roy van Ommeren. "Om kwart voor zes werd ik wakker gemaakt door mijn vriendin die 'brand, brand' zei. Mijn eerste reactie was: pak de kinderen. Daarna heb ik meteen 112 gebeld en ben ik naar het politiebureau gerend om een melding te maken." Daarna was het voor de buurtbewoners wachten op hulp.
Nadat de brand geblust was, konden Roy en zijn gezin weer terug naar huis. "Aan deze kant van de straat hebben we weinig schade opgelopen, dus wij mogen ons gelukkig prijzen", benadrukt hij.
Wel hangt er nog steeds een flinke rooklucht in huis, wat zorgt voor vervelende hoestbuien. "Als je de achterkant van je huis openzet, waait het zo naar binnen."

Brandveiligheid

De buurtbewoners klaagden al langer over de brandveiligheid van de desbetreffende woning. Vanuit de gemeente wordt nu een onafhankelijk onderzoek ingesteld en daar zijn de bewoners heel blij mee.
Volgens hen ligt de schuld niet alleen bij de eigenaar van het pand. Buurtbewoner Jan Schreur is van mening dat dit nooit had mogen gebeuren. "Heel triest! Ik had nooit gedacht dat het zo ver zou komen dat hier twee mensen om het leven zijn gekomen.”
De politie heeft de afgelopen dagen onderzoek gedaan. Ze gaat ervan uit dat er geen nieuwe slachtoffers gevonden worden. Er vielen bij de brand twee doden.
In deze video vertellen de buurtbewoners over de schade:
Brand maakt huizen onbewoonbaar