Achterhoek

Ouderwets genieten op het ijs, voor zo lang het duurde

Deze jongen had nog niet eerder in zijn leven op het ijs gestaan.
Deze jongen had nog niet eerder in zijn leven op het ijs gestaan. © Omroep Gelderland
WINTERSWIJK - Eén nachtje fatsoenlijke vorst en de schaatsliefhebbers in het oosten van Gelderland worden met een gelukzalige glimlach wakker. Woensdagochtend kon er op de 'wonderbaan' in Winterswijk op een spiegelgladde ijsvloer worden geschaatst. Ook al is het maar voor een paar uurtjes: het is genieten geblazen voor de bezoekers.
Wie langs de kant van de baan staat, hoort het kenmerkende geluid van de klapschaatsen en noren die over het ijs glijden. "Het is heerlijk. Prachtig weer en mooi ijs. Het is gewoon ouderwets genieten", zegt een van de vroege vogels die met haar hele gezin op de baan staat. "Ik heb dit jaar al een paar keer op een kunstbaan geschaatst, maar het is de eerste keer op natuurijs in 2023. Dit is een cadeautje, en helemaal op mijn verjaardag. Dit maakt het extra leuk."

'Zo'n mooi ijs, hoe kan dit?'

"Het was vroeg, onverwachts, maar heerlijk", zegt een Winterswijker die al een paar ronden heeft gemaakt op het ijs. Hij zit met zijn partner even bij te komen op een bankje. "Het is perfect ijs", zo concludeert hij. "Ik ben het inmiddels gewend, maar ze hebben het iedere keer weer perfect voor elkaar. Ze hebben er veel werk mee, maar het is voor ons ideaal dat we elke keer weer kunnen schaatsen. Ik hoop in de rest van Nederland ook, maar dat zal niet meezitten, denk ik."
"Onvoorstelbaar. Zo'n mooi ijs, hoe kan dit?", vraagt een van de vaste leden zich af. "Normaal moeten we naar Enschede om te kunnen schaatsen en nu kan het op 10 kilometer afstand, dit is toch geweldig? Ik word hier echt heel blij van."

Voor het eerst op de ijzers

Ook een wat minder ervaren groep betrad woensdag het ijs. Vluchtelingen uit de schakelklas in Winterswijk kwamen met hun begeleiders. "We hoorden het nieuws onderweg in de auto en we dachten: we gaan met een klas nieuwkomers die kant op. Zien of het lukt, en ze gaan als een speer!", zegt een van de begeleiders.
De leerlingen hadden eigenlijk gymles, maar die is voor vandaag even verplaatst naar de schaatsbaan. Het zijn kinderen uit onder meer Syrië, Eritrea, Ethiopië en Oekraïne. "Eén leerling heeft al wat vaker geschaatst, zij is al wat langer in Nederland. De andere leerlingen zijn nog niet zo lang in Nederland en hebben dus nog nooit geschaatst. Volgens mij vinden ze het hartstikke leuk."
Kijk naar de beelden:
De ijsmeester kon genieten van alle blije mensen op het ijs
Ze houden zichzelf staande door te leunen op steuntjes of hun begeleiders. "In het begin was het heel spannend, maar ze begonnen al vrij snel echte slagen te maken en sommigen kunnen echt al wel los schaatsen. Het is toch fantastisch dat het zo kan?"

'Wat een blije mensen'

Auke Spijkstra, de voorzitter van de ijsvereniging in Winterswijk, staat langs de kant en kan zijn geluk niet op. "Fan-tas-tisch! Moet je kijken wat een weer en wat een blije mensen. Vannacht hebben we een mailtje gestuurd naar meer dan duizend leden. Je kunt zien dat de mensen het lezen, want ze zijn er." Hij spreekt van een prima opkomst deze ochtend. "Ik had niet zoveel verwacht, maar er zijn toch behoorlijk wat mensen", zegt hij verbaasd.
De ijsvloer 'is bijna een centimeter dik'. Het is nog even genieten, want heel lang zal het vermoedelijk niet duren. Er wordt neerslag voorspeld en dat is niet goed voor de ijsvloer. Al houdt Spijkstra altijd een slag om de arm. "Misschien is dat niet in Winterswijk."
Deze woensdag is de ijsbaan om 14.00 uur gesloten.