Rijk van Nijmegen

'Te bizar voor woorden', supermarkt zet blikjes energiedrank vlak bij kassa

Het schap in de Nijmeegse supermarkt is 'gezien de lokale situatie' inmiddels weggehaald.
Het schap in de Nijmeegse supermarkt is 'gezien de lokale situatie' inmiddels weggehaald. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Kinderartsen en voedselwaakhond Foodwatch roepen op tot actie na een rel over de verkoop van energiedrankjes in een Nijmeegse PLUS-supermarkt. Het pas geopende filiaal dat veel jeugd trekt door de omliggende scholen had een uitgebreid assortiment energiedrankjes prominent bij de kassa's neergezet. "Dit is te bizar voor woorden", reageert Frank Lindner van voedselwaakhond Foodwatch op de manier waarop met de energiedrankjes overduidelijk wordt ingespeeld op de toestroom van scholieren naar de supermarkt.
Kinderarts Károly Illy van het Ziekenhuis Rivierenland reageert eveneens afkeurend. "Kinderen moeten eigenlijk tegen zichzelf beschermd worden. Dan is het natuurlijk heel raar dat er een supermarkt is die om de hoek van de school staat, die zulke grote hoeveelheden energiedrankjes verkoopt."

Slaap- en concentratieproblemen

Foodwatch lanceerde vorig jaar een campagne om toe te werken naar een leeftijdsgrens van 18 jaar op energiedrankjes. Illy, die ook voorzitter is van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, is ook voorstander van zo'n grens.
In de dagelijkse praktijk ziet hij kinderen met concentratieproblemen en slaapstoornissen. "Daar kunnen kinderen behoorlijk last van hebben", zegt hij tegen Omroep Gelderland. "Soms zien we kinderen ook op de spoedeisende hulp met hartritmestoornissen. Dat wil je gewoon niet. Er is heel veel reden om ervoor te zorgen dat kinderen die energiedrankjes niet meer kunnen kopen."
Ook diëtist onderzoeker en themaleider Voeding bij het Radboudumc in Nijmegen, Manon van den Berg, vindt het verbazingwekkend dat supermarkten nog zoveel ongezonde producten verkopen en op prominente plekken zetten. "We hebben landelijk met heel veel partijen het preventieakkoord getekend, dan vind ik dat juist supermarkten een veel grotere maatschappelijke verantwoordelijkheid moeten nemen."
Ik vind dat juist supermarkten een veel grotere maatschappelijke verantwoordelijkheid moeten nemen
Manon van den Berg, diëtist Radboudumc
GGD Gelderland-Zuid adviseert scholen om een verbod op energiedrankjes in hun schoolbeleid op te nemen. "Ze bevatten grote hoeveelheden suiker en cafeïne. Het drinken ervan kan leiden tot verschillende gezondheidsklachten zoals bijvoorbeeld hartkloppingen, slecht gebit of slapeloosheid", zegt een woordvoerder.

Supermarkten ook voorstander

In een onderzoek van Foodwatch gaf de landelijke tak van de PLUS anderhalf jaar terug juist nog aan voorstander te zijn voor een leeftijdsgrens op energiedrankjes. "Maar daarbij gaven ze wel aan dat dan ook alle supermarkten mee zouden moeten doen." Dat geluid hoorde ze bij 80 procent van de supermarkten terug, maar er veranderde sindsdien niets. "Zo'n schap neerzetten in de jengelzone, de plek waar ook vaak snoep en tussendoortjes liggen die je nog even snel mee pakt bij het boodschappen doen, is echt bewust gekozen", stelt Lindner.
Schooljeugd hangt rond bij de PLUS-supermarkt in Nijmegen.
Schooljeugd hangt rond bij de PLUS-supermarkt in Nijmegen. © Omroep Gelderland

Minder prominente plek

Het hoofdkantoor van PLUS reageert bekend te zijn met de prominente presentatie van de pepdrank. "In overleg met de desbetreffende winkel is afgesproken dat op korte termijn de energiedrank een minder prominente plek in het schap krijgt", meldt een woordvoerder.
Een verslaggever van Omroep Gelderland zag donderdagmiddag dat de stelling inmiddels is aangepast. "Gezien de lokale situatie zijn de energydrinks inmiddels weggehaald uit het kassagebied", voegt de woordvoerder daaraan toe.
De school laat in een reactie weten in het verleden altijd goed contact te hebben gehad met de uitbaters van de vorige supermarkt. Ze zijn overvallen door de overname en gaan op korte termijn het gesprek aan met de nieuwe manager.
Commotie om energiedrankjes