Gelderse Vallei / Noord-Veluwe

Dinsdag code oranje vanwege de hitte, woensdag 'stevige' buien

Mensen genieten van het tropische zomerweer
Mensen genieten van het tropische zomerweer © ANP
ARNHEM - Veel zon, droge lucht, hoge temperaturen: het worden twee snikhete dagen maandag en dinsdag. Het kwik kan in Gelderland oplopen tot wel 38 graden. Maar vanaf woensdag daalt de temperatuur iets. "Dan vallen stevige buien. Waarschijnlijk voelt het dan wel broeierig aan."
Het is een bekend recept: na warme dagen volgt regen en onweer. Ook deze week is dat zo, vertelt Roosmarijn Knol van Weerplaza. "In de nacht van dinsdag op woensdag neemt de bewolking toe en stijgt de kans op een bui."
Het KNMI heeft voor dinsdag code oranje afgekondigd voor onder meer Gelderland vanwege de hitte. De waarschuwing voor extreem weer geldt van 11.00 tot 21.00 uur. Sinds maandagochtend is in het hele land al code geel van kracht en ook is het Nationaal Hitteplan in werking getreden. Iedereen krijgt het advies goed te drinken, zich niet te veel in te spannen, de schaduw op te zoeken en naar anderen om te kijken. Bij warm weer lopen vooral ouderen, chronisch zieken en mensen met overgewicht risico.
De buien trekken waarschijnlijk in de loop van woensdag over onze provincie. "Dat kunnen stevige buien zijn met kans op onweer", voorspelt Knol.

Plakkerige dag

"De bewolking zorgt ook voor een hogere luchtvochtigheid", gaat de meteoroloog verder. Woensdag wordt daarom waarschijnlijk een plakkerige dag. "De temperatuur blijft ook nog een beetje hangen op zo'n 27 à 28 graden."
Na woensdag daalt de temperatuur nog enkele graden verder. Knol: "Dan gaan we weer terug naar normale temperaturen voor juli." Ook de nachten zijn dan niet meer zo warm. En dat is goed nieuws voor mensen die hun huis goed willen doorluchten.
Omroep Gelderland maakte eerder deze video met tips hoe je tijdens een hete plaknacht toch lekker kan slapen:
Met deze tips voorkom je een plaknacht

Zie ook: